Άρθρα

Ο Χαιρετισμός των Σαολίν

"Χαιρετισμός:μια χειρονομία σεβασμού, φόρος τιμής ή αναγνώρισης,
μια χειρονομία που γίνεται προς ή από ένα άτομο κατά την άφιξη ή την αναχώρηση."

Οι χαιρετισμοί υπάρχουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Φτάνοντας πολύ πίσω στην ιστορία, οι ιππότες χαιρετούσαν ο ένας τον άλλον σηκώνοντας τις προσωπίδες τους για να δείξουν τα πρόσωπά τους, χρησιμοποιώντας μια κίνηση που μοιάζει με τον σύγχρονο στρατιωτικό χαιρετισμό. Ξεκινώντας ένας μαθητής διδάσκεται τις απαιτούμενες λεπτομέρειες για το πότε, γιατί και πώς να χαιρετίσει. Ο μαθητής του Κουνγκ Φου θα εκτελέσει αυτόν τον χαιρετισμό με γροθιά και παλάμη αμέτρητες φορές στα μαθήματά του και εξίσου σε πολλές περιπτώσεις.Ο χαιρετισμός στο Κουνγκ Φου  δεν είναι μόνο μέρος της πολεμικής κουλτούρας αλλά και ένα ουσιαστικό μέρος της Πολεμικής Ηθικής, γνωστής ως Γου Τούα (武德 - Wǔ Dé). Υπάρχουν τρεις τύποι κινεζικών χαιρετισμών: ο Κομφουκιανός, ο Κοινός και ο Κουνγκ Φου – ο Πολεμικός. 

Κομφουκιανός Χαιρετισμός.Έχοντας τις ρίζες του στη δυτική δυναστεία των Τζόου (周 - Zhōu, 1045 – 771 π.Χ.), ο κομφουκιανός χαιρετισμός είναι μέρος μιας τελετουργικής πρακτικής που ήταν γνωστή ως Γι Λι (揖禮 - Yī Lǐ), που χονδρικά μεταφράζεται σε ευγενικός χαιρετισμός. Αυτός ο χαιρετισμός μπορεί να γίνει από και προς μελετητές, στρατηγούς, ευγενείς και την ελίτ και αποτελεί στην πράξη την κομφουκιανική ενσάρκωση του σεβασμού προς όλους. Τα δάχτυλα είναι κάπως ενωμένα, το ένα χέρι μπροστά να καλύπτει το άλλο, οι αντίχειρες προς τα πάνω, οι πήχεις κυρίως οριζόντιοι, κρατημένοι μεταξύ της καρδιάς και του ύψους του πηγουνιού. Μερικές φορές συνοδεύεται από ελαφριά υπόκλιση, μερικές φορές όχι.

Κοινός Χαιρετισμός.Αυτός ο χαιρετισμός ονομάζεται Ζούο Γι (作揖 - Zuō Yī) ή «να υποκλίνεσαι με το χέρι διπλωμένο μπροστά». Ωστόσο, εδώ το ένα χέρι κάνει μια χαλαρή γροθιά και το άλλο σχηματίζει μια παλάμη, που την καλύπτει, με τους πήχεις χαλαρούς. Η παράδοση υπαγορεύει ότι το δεξί χέρι είναι η γροθιά για τα αρσενικά, η αριστερή γροθιά για τα θηλυκά, εκτός από τις κηδείες, όταν αλλάζουν οι ονομασίες. Και όπως κάθε παράδοση, δεν ακολουθούν όλοι οι άνθρωποι αυτόν τον κανόνα. Οι άνθρωποι μπορεί να κάνουν αυτόν τον κοινό χαιρετισμό με τη γροθιά και την παλάμη όταν επισκέπτονται άλλους κατά τη διάρκεια παραδοσιακών κινεζικών δραστηριοτήτων, σε γαμήλιες δεξιώσεις, γενέθλια, συμπόσια, εορταστικές εκδηλώσεις, κηδείες και άλλες ειδικές περιστάσεις. Αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί με έναν τρόπο χαιρετισμού ή αποχαιρετισμού. Ως παραδοσιακός χαιρετισμός, και τα δύο χέρια σηκώνονται στο μέτωπο, λυγίζουν στη μέση και κουνούν απαλά τον χαιρετισμό προς τον άλλο τρεις φορές. 

Πολεμικός Χαιρετισμός. Από μόνος του, ο συνδυασμός γροθιάς και παλάμης ονομάζεται Μπάο Τσουάν (抱拳 - Bào Quán) και είναι ο πιο συνηθισμένος χαιρετισμός στα στιλ κινεζικής πολεμικής τέχνης (φυσικά, ορισμένα στιλ έχουν τους δικούς τους μοναδικούς χαιρετισμούς). Το τεχνικό όνομα για τον πλήρη Χαιρετισμό Κουνγκ Φου είναι Γουσού Μπάο Τσουάν Λι (武术抱拳礼 - Wǔshù Bào Quán Lǐ) και μεταφράζεται: Ευγένεια Κουνγκ Φου η Κάλυψη της Γροθιάς. Για έναν σωστό χαιρετισμό, δώστε προσοχή σε αυτά τα σημεία: Κάντε μια γροθιά με το δεξί χέρι. Τοποθετήστε την παλάμη του αριστερού χεριού πάνω από τη δεξιά γροθιά. Ο αριστερός αντίχειρας είναι λυγισμένος και τα τέσσερα δάχτυλα πιέζονται μεταξύ τους και ίσια. Οι βραχίονες σχηματίζουν κύκλο με τους αγκώνες λυγισμένους. Τα χέρια κρατούνται μεταξύ της μύτης και του ύψους του στήθους. Η στάση είναι όρθια και τα μάτια εστιάζονται στο άτομο (ή στο αντικείμενο) που χαιρετίζεται. Πολλοί μαθητές θα φέρουν τα χέρια τους ψηλότερα όταν χαιρετούν ένα βωμό ή τον Σίφου – τον δάσκαλό τους, συνοδεύοντάς με μία ελαφριά υπόκλιση. Ένας σωστός χαιρετισμός δείχνει σεβασμό για τους δασκάλους, τους εκπαιδευτικούς εταίρους, τις παραδόσεις, την τέχνη τους και πιθανώς πολλά άλλα. 

Ένα παλιό ρητό, σχετικά με την ειλικρίνεια που πρέπει να νιώθει κάποιος όταν εκτελεί έναν πολεμικό χαιρετισμό λέει:«Όταν πίνεις ένα ποτήρι νερό, πρέπει πάντα να λαμβάνεις υπόψη την πηγή του». 

Οι Πολεμικοί Χαιρετισμοί εκτελούνται κατά την είσοδο σε σχολή πολεμικών τεχνών ή χώρο εκπαίδευσης, σε δασκάλους και συμμαθητές, εκτελώντας επιδείξεις και πολλές άλλες καταστάσεις. Υπάρχουν επίσης πολλές διαφορετικές ερμηνείες ως προς τις μεταφορές και τις έννοιες πίσω από τον κινεζικό πολεμικό χαιρετισμό. Ο ορισμός της σύγχρονης Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας δηλώνει ότιη γροθιά δείχνει ότι είστε δεσμευμένοι στην καλλιέργεια των πολεμικών τεχνών και ότι χρησιμοποιείτε τις πολεμικές τέχνες για να κάνετε φίλους.Ο ανοιχτός αντίχειρας είναι λυγισμένος από ταπεινοφροσύνη. Οι Κινέζοι δείχνουν προς τον εαυτό τους με τον αντίχειρά τους όχι με τον δείκτη τους. Ένας τεντωμένος αντίχειρας, σημαίνει «είμαι νούμερο ένα!» στα κινεζικά. Επομένως, ο λυγισμένος αντίχειρας υποδηλώνει ότι δεν είστε ο καλύτερος. Η σωστή πολεμική εθιμοτυπία θα απαιτούσε να παραμείνετε ταπεινοί και να μην επιδεικνύεστε. Τα τέσσερα δάχτυλα συμβολίζουν την ένωση του Κουνγκ Φου στις τέσσερις κατευθύνσεις. 

Μία άλλη εξήγηση είναι ότιτο δεξί χέρι που είναι σε γροθιά αντιπροσωπεύει το όπλο σας, ενώ το αριστερό το καλύπτει. Η ερμηνεία είναι: «Εδώ είναι το όπλο μου το οποίο το καταργώ από εμπιστοσύνη και σεβασμό». Με λίγα λόγια, η γροθιά δείχνει πολεμική ικανότητα και το χέρι καλύπτει τη γροθιά για να δείξει ευγένεια.Η ένωση αυτών των συμβόλων υπονοεί την ευθύτητα, την ανθρώπινη δικαιοσύνη, την προσωπική ελευθερία με τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των άλλων και την ταπεινοφροσύνη της αναγνώρισης των λαθών τους. 

Μια άλλη άποψη είναι ότι τα τέσσερα δάχτυλα που εκτείνονται σημαίνει ότι οι πολεμικές τέχνες σε όλη την υδρόγειο (ή οι τέσσερις ωκεανοί) μοιράζονται τον ίδιο στόχο. Ο λυγισμένος αντίχειρας δείχνει σεμνότητα και ταπεινότητα. Το να τοποθετήσετε τη γροθιά και την παλάμη μαζίσημαίνει ότι είστε πρόθυμοι να κάνετε φίλους μέσω της εξάσκησής σας στις πολεμικές τέχνες και το να σχηματίσετε έναν κύκλο με τα χέρια δείχνει ότι όλοι οι πολεμικοί καλλιτέχνες στη γη ανήκουν σε μια οικογένεια. 

Καθώς κυριαρχούν οι δεξιόχειρες, συνήθως το δεξί χέρι είναι αυτό που κρατά το όπλο. Όταν κάποιος χρησιμοποιεί το δεξί του χέρι για να αρπάξει το σπαθί του, το αριστερό συνήθως είτε «θωρακίζει» με κάποιο τρόπο ή προστατεύει ή κρατά το θηκάρι, την ασπίδα, ένα άλλο όπλο κ.λπ. Το δεξί χέρι συμβολίζει την εκπαιδευμένη μας ικανότητα να πολεμάμε. Το ανοιχτό αριστερό χέρι συμβολίζει την προτίμησή μας για την ειρήνη. Η τοποθέτηση του αριστερού ανοιχτού χεριού πάνω από το δεξίσυμβολίζει ότι παρόλο που είμαστε εκπαιδευμένοι να πολεμάμε, το συγκρατούμε και προτιμάμε την ειρήνη.

Η δεξιά γροθιά μπορεί επίσης να συμβολίζει την αρχή του Γιάνγκ (阳 - Yáng): αρσενικό, ενεργητικό, σκληρό, καυτό, ανερχόμενο, θετικό κ.λπ. Η αριστερή παλάμη συμβολίζει την αρχή του Γιν (阴 - Yīn): θηλυκή, παθητική, απαλή, δροσερή, δεκτική, αρνητική κ.λπ.Στον αγώνα, υπάρχει επίθεση και άμυνα, όμως η ένωση αυτών η Αρμονία είναι αυτό που χαιρετίζουμε.Ο χαιρετισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε στην πρώιμη δυναστεία των Τσινγκ (清 - Qīng, 1644 – 1911 μ.Χ.) της κινεζικής κυβέρνησης των Χαν (汉 - Hàn). Όταν η δυναστεία των Μινγκ (明 - Míng) ανατράπηκε από την ξένη αυτοκρατορία των Μαντσού, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου πολιτικής δυσαρέσκειας, οι Κινέζοι Χαν (κύριοι, γηγενείς Κινέζοι) συχνά σχημάτιζαν ομάδες αντίστασης.Μερικοί χρησιμοποίησαν τον χαιρετισμό για να δείξουν σε άλλους ότι ήταν σύμμαχοι στον ίδιο σκοπό. Ο Μινγκ είναι τόσο το όνομα της προηγούμενης δυναστείας όσο και ο χαρακτήρας που σημαίνει φωτισμός ή κατανόηση. Αυτό έδειχνε την πίστη τους στην παλιά δυναστεία των Μινγκ και τον στόχο τους να αποκρούσουν τους Τσινγκ (Μαντζουριανούς) και να αποκαταστήσουν τους Μινγκ (Κινέζους Χαν).

Γου Σια (武俠 - Wǔ Xiá) σημαίνει πολεμικός ήρωας και αναφέρεται σε ένα ευρύ είδος κινεζικής μυθοπλασίας σε βιβλία, ταινίες κ.λπ., σχετικά με τις περιπέτειες των πολεμικών καλλιτεχνών στην αρχαία Κίνα. Αν και μυθοπλασία, υπάρχει αρκετή επιρροή του Γου Σια στις πραγματικές παραδοσιακές κινεζικές πολεμικές τέχνες και αντίστροφα. Τα «Τέσσερα Σπουδαία Κλασικά Μυθιστορήματα» (ή τέσσερα μεγάλα αριστουργήματα) (四大名著 - Sì Dà Míng Zhù - Σι Ντα Μινγκ Τζου) της κινεζικής λογοτεχνίας είναι από τα μεγαλύτερα και παλαιότερα μυθιστορήματα στον κόσμο και έχουν επηρεάσει τη δημιουργία πολλών ιστοριών, θεατρικών έργων, ταινίες, παιχνίδια και άλλες μορφές ψυχαγωγίας σε όλη την Ασία. Θα βρείτε επίσης πολλές κινεζικές παροιμίες και ιδιωματισμούς, που χρησιμοποιούνται ακόμη σήμερα, που προέρχονται από κλασικά κινεζικά μυθιστορήματα. Σε αυτά, θα βρείτε συχνά την ιδέα των περιπλανώμενων πολεμιστών που ζουν στα «Ποτάμια και λίμνες» (江湖 - Jiāng Hú - Τζιάνγκ Χου). Αυτό αναφέρεται σε μια κοινότητα πολεμικών καλλιτεχνών στις ιστορίες της Γου Σια και, πιο πρόσφατα, σε κοινωνίες εκτός νόμου όπως οι Τριάδες.  

Τα πέντε δάχτυλα της γροθιάς συμβολίζουν λοιπόν σε μία άλλη ερμηνεία τις Πέντε λίμνες (五湖 - Wǔ Hú - Γου Χου) και τα τέσσερα ίσια δάχτυλα του αριστερού χεριού αντιπροσωπεύουν τις Τέσσερις Θάλασσες (四海 - Sì Hǎi - Σι Χάι). Αυτό αντιπροσωπεύει τις πέντε μεγάλες λίμνες στην Κίνα και τις τέσσερις θάλασσες που περιβάλλουν την Κίνα (αν και ορισμένες έχουν διαφορετικές ερμηνείες για αυτές τις λίμνες και τις θάλασσες). Αλλά μερικοί χρησιμοποίησαν επίσης το ιδίωμα για να περιγράψουν ακόμα και ολόκληρο τον κόσμο. Στην αρχαία Κίνα η έκφραση «5 λίμνες 4 θάλασσες» σήμαινε ότι όλοι οι Κινέζοι (汉 - Hàn) είναι μια οικογένεια.Σε ένα σύγχρονο και ευρύτερο όραμα, σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι που καλλιεργούνται από την κινεζική κουλτούρα είναι αδέρφια.Το κομφουκιανικό ιδανικό της τελειότητας μέσω της επιδίωξης τόσο των επιστημονικών όσο και των πολεμικών τεχνών Γουέν Γου Σουάνγκ Τσουάν (文武双全 - Wén Wǔ Shuāng Quán) και η διαδικασία τελειοποίησης και των δύο τεχνών.

Ο Κονγκ Φου Τζι (孔夫子 - Kǒng Fū Zi), πιο γνωστός ως Κομφούκιος, δήλωσε ότι ένας αληθινός κύριος είναι κύριος τόσο του λόγου όσο και του πολέμου, ώστε –αν παραστεί ανάγκη– να μπορεί να οδηγήσει στρατούς για να υπερασπιστεί την οικογένεια και τη χώρα του. Ο ίδιος ο Κομφούκιος ήταν επιδέξιος ιππέας και τοξότης.Σε αυτή την εξήγηση, η γροθιά αντιπροσωπεύει το πολεμικό στοιχείο ενός πολεμικού καλλιτέχνη (- Wǔ) και η παλάμη αντιπροσωπεύει τις πιο επιστημονικές πτυχές ενός ατόμου Γουέν (- Wén). 

Αυτό φαίνεται στην κλειστή γροθιά. ένα παγκόσμιο σύμβολο για τη βία, είναι άκαμπτο και δεν έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται νέα πράγματα και να είναι ευγενικό. Ένα ανοιχτό χέρι συμβολίζει το άνοιγμα, τον σεβασμό, την ευγένεια και την ευσέβεια, που αντιπροσωπεύει τις πιο επιστημονικές αναζητήσεις της γνώσης και της σοφίας. Ο συνδυασμός των δύο δείχνει ότι ένα άτομο είναι ικανό για πολεμική σύγκρουση, ωστόσο θα απέχει από αυτό, από έντονο σεβασμό και ευγένεια για τους άλλους, κάτι που υπερβαίνει κάθε ανάγκη για πολεμική σύγκρουση.

Ποιο είναι λοιπόν το νόημα πίσω από τον Χαιρετισμό στο Κουνγκ Φου;

Σημαίνει ένα βάθος κατανόησης, ένα βάθος χαρακτήρα.

Σημαίνει  σεβασμός, τιμή, παράδοση, αρμονία, ειρήνη, αδελφικότητα…

Κι άλλα. Τόσα πολλά περισσότερα.

Κοινός Χαιρετισμός
Κοινός Χαιρετισμός
Κουνγκ Φου Χαιρετισμός
Κουνγκ Φου Χαιρετισμός
Το αριστερό χέρι μπορεί να θεωρηθεί σαν τον Ήλιο – Γιάνγκ. το δεξί χέρι όπως αυτό της Σελήνης Γιν. Η ένωση μεταξύ αυτών των δύο φωτεινότερων αντικειμένων στον ουρανό είναι η φωτεινότητα, ο φωτισμός κ.λπ., γνωστή ως Μινγκ (明 - Míng). Ο ήλιος έχει δύο μεγάλα ονόματα στα κινεζικά: Ρι (日 - Rì) = Ήλιος και Τάι Γιάνγκ (太阳 - Tài Yáng) = Μεγάλος Γιάνγκ. Το φεγγάρι έχει πολλά περισσότερα ονόματα στα κινεζικά. Για λόγους απλότητας, ας εξετάσουμε τον συνδυασμό που ταιριάζει καλύτερα με τον ήλιο: Γιούε (月 - Yuè) = Σελήνη και Τάι Γιν (太阴 - Tài Yīn) = Μεγάλο Γιν. Οι κινεζικοί χαρακτήρες για το Γιν και το Γιάνγκ περιέχουν στην πραγματικότητα τους χαρακτήρες για τη Σελήνη και τον Ήλιο μέσα τους και τα δύο ουράνια σώματα θεωρούνται ως η επιτομή των εκφράσεών τους. Συνδυάζοντας αυτά τα δύο, λαμβάνετε το Μινγκ (明 - Míng), που σημαίνει φωτεινότητα, φωτισμός, καθαρή όραση.

Παραπάνω άρθρα σχετικά με Ιστορικά