Iστορία 历史

Σι Σινγκ Τσενγκ (释行正), 1914 - 1987

Ο δάσκαλοςΣι Σινγκ Τσενγκ (釋行正 - Shì Xíng Zhēng, 1914 - 1987)γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1914 στο χωριό Λιόου Τσουάνγκ (柳庄 - Liǔ zhuāng) στην πόλη Ντενγκφένγκ (登封 - Dēng Fēng) της επαρχίας Χενάν (河南 - Hé Nán) στην Κίνα. Ήταν γνωστός με το όνομα Λι Τάι Πάο (李太宝 - Lǐ Tài Bǎo), αλλά στον περίγυρό του συστηνόταν με το όνομα Γιουάν Αν (愿安 - Yuàn Ān). Το 1920 και μόλις έξι ετών ο Σι Σινγκ Τσενγκ πήγε στον ναό Σαολίν να γίνει μοναχός. Δάσκαλός του στις πολεμικές τέχνες και στη διδασκαλία Τσαν (禪 - Chán) ήταν ο αξιοσέβαστος μοναχός και δάσκαλος Σι Ντε Πάο (釋德寶 - Shì Dé Bǎo).

Δυστυχώς, στα εννιά του χρόνια ο Σι Σινγκ Τσενγκ έχασε την όρασή του σε τόσο μεγάλο βαθμό που μπορούσε μόνο να διακρίνει από μακριά τις φιγούρες που στέκονταν απέναντί του. Το 1928, ο πολέμαρχος Σι Γιόου Σαν (石友三 - Shí Yŏu Sān) που ανήκε στo Κινεζικό Εθνικιστικό Κόμμα (GMD) (中國國民黨 - Zhōng Guó Guó Mín Dǎng - Τσουνγκ Κονγκ Κονγκ Μιν Τανγκ) κατέστρεψε τον ναό Σαολίν βάζοντας φωτιά, η οποία κράτησε για πάνω από σαράντα μέρες. Από αυτή τη φωτιά καταστράφηκε ένα πολύ μεγάλο μέρος του ναού συμπεριλαμβανομένων και κειμηλίων. Ο Σι Σινγκ Τσενγκ μαζί με τους μοναχούς κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για να τα σώσουν και να τα διαφυλάξουν.

Το 1932, χειροτονήθηκε μοναχός στον βουδιστικό ναό Τονγκ Για (东崖 - Dōng Yá) στο βουνό Τζιόου Χουά (九华 - Jiǔ Huá) και έναν χρόνο μετά πήγε στον ναό Κουί Γιουέν  (归元 - Guī Υuán), στην πόλη Γουχάν (武汉 - Wǔ Hàn), όπου και έμεινε τρία χρόνια μελετώντας τη φιλοσοφία Τσαν.

Το 1937, έπεσε μεγάλη ξηρασία στη δυτική επαρχία της Χενάν και ο ναός Σαολίν δεν είχε φαγητό να προσφέρει στους μοναχούς αφού η συγκομιδή ήταν λιγοστή. Έτσι, ο Σι Σινγκ Τσενγκ αποφάσισε να περπατήσει από βουνό σε βουνό, παρά την περιορισμένη όρασή του, για να πουλήσει κάρβουνο με σκοπό να αγοράσει φαγητό το οποίο και έδωσε στους μοναχούς. Εν τέλει, μαζί και μ' αυτή την πράξη από καρδιάς του Σι Σινγκ Τσενγκ, οι μοναχοί κατάφεραν να ξεπεράσουν εκείνα τα τρία χρόνια πείνας και κακουχίας.

Το 1949, ένα έτος σημαδιακό για την Κίνα, αφού έχουμε την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας (ΛΔΚ) (中华人民共和国 - Zhōng Huá Rén Mín Gòng Hé Guó - Τσοουνγκ Χουά Ρεν Μιν Κονγκ Χε Γκουό), οι μοναχοί του ναού Σαολίν πρότειναν στον Σι Σινγκ Τσενγκ να γίνει προϊστάμενος όλων των θεμάτων που διέτρεχαν καθημερινώς τον ναό Σαολίν.

Μετά από πέντε χρόνια ο Σι Σινγκ Τσενγκ έλαβε πρόσκληση να παρακολουθήσει ως επικεφαλής το πρώτο συνέδριο της ένωσης βουδιστών της περιοχής Χενάν και το 1958 πήγε πάλι στον ναό της Γουχάν για να μελετήσει βαθύτερα τη βουδιστική φιλοσοφία και να συμμετάσχει ενεργά στα μαθήματα του ναού.

Αξιοσημείωτη είναι η προσπάθεια του Σι Σινγκ Τσενγκ να προστατέψει μέσα στον ναό Σαολίν πολλούς αρχαίους παπύρους και κειμήλια κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης (文化大革命 - Wén Huà Dà Gé Mìng, 1966-1976). Πιο συγκεκριμένα, οι επαναστάτες εισέβαλαν στον ναό Σαολίν με σκοπό να καταστρέψουν το Τέσσερα Πεπαλαιωμένα* (四旧 - Sì Jiù - Σι Τζόου), Για τον λόγο αυτό ο Σι Σινγκ Τσενγκ έθαψε όλα τα αρχαία κείμενα και αγαλμάτια και υπερασπίστηκε από τη βεβήλωση το μπρούτζινο άγαλμα του Βούδα που βρισκόταν στην Αίθουσα των Χιλίων Βούδα (千佛殿 - Qiān Fú Diàn - Τσιέν Φο Tιέν). Επίσης, οι επαναστάτες θέλησαν να ανατινάξουν τους αρχαίους πύργους στο κοιμητήριο Tα Λιν (塔林 - Tǎ Lín - Το Δάσος με τις Παγόδες) και για να τους σταματήσει ο Σι Σινγκ Τσενγκ πήγε και τους ζήτησε να λάβει τέλος η καταστροφή, διατηρώντας έτσι αυτό το γνωστό αρχαίο κινεζικό μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

To 1982, ο Σι Σινγκ Τσενγκ υπηρέτησε επιτυχώς ως επικεφαλής στην ένωση βουδιστών της επαρχίας Χενάν και στην ένωση Κινέζων βουδιστών. Επίσης, ανέλαβε καθήκοντα προέδρου στην ένωση βουδιστών στην πόλη Τσενγκτσόου (郑州 - Zhèng Zhōu). Το 1983 ο Σι Σινγκ Τσενγκ ξεκίνησε τη δημιουργία μιας μάχιμης ομάδας πολεμικών τεχνών στον ναό Σαολίν μαζί με τους δασκάλους Σι Ντε Τσαν (释德禅 - Shì Dé Chán, 1907-1993) και Σι Σου Σι (释素喜 - Shì Sù Xǐ, 1924-2006).

Τον Οκτώβριο του 1986, έγινε μοναχός 29ης γενιάς του ναού Σαολίν. Έτσι, έγινε ο πρώτος μοναχός του ναού Σαολίν μετά από τριακόσια χρόνια, αφού το σύστημα χειροτονίας των μοναχών είχε διακοπεί από την πρώιμη εποχή της δυναστείας Τσινγκ (清 - Qīng, 1644-1911 μ.Χ.). Ταυτόχρονα υπηρέτησε στον ναό Σαολίν και ως αρχηγός της ομάδας συγγραφής βιβλίων για την πολεμική τέχνη του ναού.

Όλη τη διάρκεια της θητείας του ο Σι Σινγκ Τσενγκ αφιερώθηκε στη μετάδοση όλων των γνώσεων που κατείχε πάνω στο Σαολίν Κουνγκ Φου και τη φιλοσοφία Τσαν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας από τους καλύτερους μαθητές του ήταν ο αξιοσέβαστος μοναχός 30ής γενιάς, Σι Γιονγκ Σιν (释永信 - Shì Yǒng Xìn), ο οποίος είναι ο ηγούμενος του ναού Σαολίν μέχρι και σήμερα. O Σι Σινγκ Τσενγκ τον επέλεξε ως τον πιο έμπιστο μαθητή του για να αναλάβει τα καθήκοντά του και να τον εκπροσωπήσει επάξια, αφού ο δάσκαλος είχε αρχίσει να είναι πολύ αδύναμος και άρρωστος κατά τα τελευταία του χρόνια.

Ο Σι Σινγκ Τσενγκ πέθανε σε ηλικία 73 ετών τον Ιούλιο του 1987 και θάφτηκε στο κοιμητήριο Τα Λιν του ναού Σαολίν, ένα μέρος για το οποίο είχε πολέμησε για να παραμείνει ακέραιο μέχρι και σήμερα.

Ο ηγούμενος Σι Γιονγκ Σιν δημοσίευσε τον Αύγουστο του 2010 ένα βιβλίο με τίτλο «Το Σαολίν στην Καρδιά μου» (我心中的少林 - Wǒ Xīn Zhōng De Shào Lín - Γόου Σιν Τσονγκ Τε Σάο Λιν), όπου στο κεφάλαιο 25 του βιβλίου αναφέρεται στον Δάσκαλο Σι Σινγκ Τσενγκ εξηγώντας τη δική του σχέση με αυτόν και όλ' αυτά που αγωνίζεται και κάνει μέχρι σήμερα στον ναό Σαολίν για να πραγματοποιηθούν οι επιθυμίες του δασκάλου.

 

 

*Τέσσερα Πεπαλαιωμένα (四旧 - Sì Jiù): όρος που αναφέρεται στα προ-κομμουνιστικά στοιχεία της κινεζικής κουλτούρας όπως παλιές ιδέες, κουστούμια και συνήθειες.

Ο Σι Σινγκ Τσενγκ (στη μέση) και ο Σι Χάι Τανγκ (αριστερά)
Ο Σι Σινγκ Τσενγκ (στη μέση) και ο Σι Χάι Τανγκ (αριστερά)

Παραπάνω άρθρα σχετικά με Σύγχρονοι Δάσκαλοι Σαολίν