Τέχνη 武

Διαμαντένιο Δάκτυλο (一指金剛法 - Yī Zhǐ Jīngāng Fǎ)

Η μέθοδος«Διαμαντένιο Δάχτυλο» (一指金剛法 - Yī Zhǐ Jīngāng Fǎ - Γι Τζι Τζινγκάνγκ Φα)είναι μία άσκηση του «σκληρού» Κουνγκ Φου που συμβάλλει στην ενδυνάμωση των εξωτερικών τμημάτων (ενν. του σώματος, π.χ. δέρμα, μύες και κόκαλα). Ανήκει στην ομάδα των «σκληρών» δυνάμεων του Γιάνγκ (阳 - Yáng). Όταν κάποιος κάνοντας την άσκηση πετυχαίνει τον στόχο του, τότε είναι πιθανό χτυπώντας με το δάχτυλο στο στήθος του αντιπάλου να ανοίξει μία τρύπα και να τραυματίσει τα εσωτερικά του όργανα. Όταν κάποιος μαθαίνει αυτήν την άσκηση θα πρέπει να γυμνάζει το δάχτυλό του καθημερινά χτυπώντας σε έναν τοίχο, σε έναν κορμό δέντρου ή σε άλλα αντικείμενα. Είναι σημαντικό να αρχίσει να δίνει χαλαρά χτυπήματα με τον δείκτη του χεριού σε έναν τοίχο ή σε άλλα αντικείμενα και σταδιακά να αυξάνει τη δύναμη. Δε θα πρέπει να διακόπτει ή να σταματά την εξάσκηση.

Είναι το πρώτο βήμα στο μονοπάτι που οδηγεί στην απόκτηση δεξιοτεχνίας. Το δέρμα μπορεί να σκιστεί, οι μύες και οι τένοντες μπορεί να πρηστούν και να πονούν, αλλά είναι σημαντικό η εξάσκηση να συνεχιστεί για πολύ καιρό χωρίς δισταγμούς και αμφιβολίες. Το απαλό δέρμα θα γίνει σκληρό. Μετά από τρία χρόνια εξάσκησης το δάχτυλο θα γίνει σαν κλαδί δέντρου. Εάν προσπαθήσει κάποιος να χτυπήσει ένα αντικείμενο με το δάχτυλό του θα αφήσει ένα ορατό σημάδι πάνω του. Ένα τέτοιο χτύπημα μπορεί να προκαλέσει βαθούλωμα σε ένα δέντρο, να σπάσει μία πέτρα, να προκαλέσει ένα σοβαρό τραύμα στο ανθρώπινο σώμα. Κάνετε αυτήν την άσκηση με επιμέλεια για τρία χρόνια, εστιάστε όλη σας την προσπάθεια σε έναν μόνον στόχο και σίγουρα θα αποκτήσετε αυτή τη δεξιότητα. Πράγματι, υπάρχουν εξαιρετικοί άνθρωποι που καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια. Μπορεί κανείς να εξασκηθεί στα χτυπήματα και με τον δείκτη του αριστερού χεριού. Μην σταματήσετε στα μέσα της άσκησης! Αυτή η άσκηση ονομάζεται αλλιώς «Το Δάχτυλο του Βούδα».

Το κείμενο αποτελεί μετάφραση από το: “Η Αυθεντική Κληρονομία των Σαολίν: Μέθοδοι εξάσκησης στις 72 τέχνες" -  (1934)

“Για εκείνον που αρχίζει να ασχολείται με τη μελέτη μίας μαχητικής τεχνικής, αυτό που είναι υψίστης σημασίας είναι η αρετή (德 - dé - τούα) που δεν λυγίζει μπροστά στη δύναμη. Η αρετή βρίσκεται στην καρδιά και τα συναισθήματα. Εάν ένας εχθρός επιτεθεί, η ειρήνη βασιλεύει μέσα μου, η αναπνοή μου συγκεντρώνεται, είμαι θαρραλέος και γενναίος. Όταν οι σκέψεις και η αναπνοή μου βρίσκονται σε γαλήνη και σταθερότητα, μόνο τότε γεννιέται το Τσι, ανθίζει και ισχυροποιείται. Εάν κάποιος εχθρός επιτεθεί δε θα πρέπει να υπάρχει λόγος ανησυχίας. Εάν τα «έξι πνεύματα» βρεθούν σε κατάσταση οργής, τότε χάνεται η ετοιμότητα για άμυνα, το πνεύμα γίνεται αδύναμο και το Τσι διασκορπίζεται. Για τούτο όποτε συμβαίνουν κάπου συμπλοκές, θα πρέπει κάποιος να είναι ψύχραιμος και ατάραχος. Εάν δεν υπάρχει ανάγκη, υποχωρεί στη στιγμή. Η άμυνα είναι η γέννηση, ενώ η επίθεση είναι ο θάνατος”.

Παραπάνω άρθρα σχετικά με Σκληρό Τσι Κουνγκ (硬氣功)