Τέχνη 武

Πέτρινος Πυλώνας (石椿功 - Shí Chūn Gōng)

Η άσκηση«Πέτρινος Πυλώνας» (石椿功 - Shí Chūn Gōng - Σι Τσουέν Κουνγκ)είναι ένα «σκληρό» Κουνγκ Φου που συμβάλλει στην ενδυνάμωση της εσωτερικής δύναμης. Ανήκει στις βασικές μεθόδους εξάσκησης που ειδικεύονται στην ενδυνάμωση των ποδιών. Έχει λάβει την ονομασία της από το γεγονός ότι τα πόδια των ασκούμενων γίνονται σαν ακλόνητους πυλώνες όταν φτάνουν στο τελικό στάδιο της εξάσκησης. Ακόμα και οι άνθρωποι με εξαιρετική φυσική κατάσταση δεν θα μπορούν να σας «χαλάσουν» την ισορροπία.

Όποιος ασχολείται με τις πολεμικές τέχνες πρέπει να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη δύναμη των ποδιών, γιατί εάν αυτά είναι αδύναμα, οι κινήσεις του θα είναι ασταθείς, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην ήττα. Στο πρώτο επίπεδο εξάσκησης των ποδιών πρέπει κανείς να βρίσκεται στη «Στάση του Αναβάτη / Αλόγου» (马裆步 - Mǎ Dāng Bù - Μα Τανγκ Μπου). Είναι σημαντικό να στέκεστε σε αυτή τη θέση τουλάχιστον 10 φορές τη μέρα, αλλά στο πρώτο στάδιο όχι για πολλή ώρα. Πρέπει να αυξάνετε σταδιακά τον χρόνο παραμονής και να μειώνετε τις επαναλήψεις της άσκησης. Όταν καταφέρετε να παραμείνετε στη στάση αυτή για περίπου μια ώρα χωρίς να αισθάνεστε ιδιαίτερη κόπωση, αυτό σημαίνει ότι έχετε ολοκληρώσει το πρώτο επίπεδο και μπορείτε να μεταβείτε στο επόμενο.

Αργότερα η άσκηση πρέπει να γίνεται πάνω σε πυλώνες. Σκάψτε στο έδαφος και στερεώστε δύο πυλώνες ύψους περίπου 66 εκατοστών (2 CHIs) ο καθένας. Η απόσταση μεταξύ τους πρέπει να είναι ίση με το άνοιγμα των ποδιών σας στη «Στάση του Αναβάτη / Αλόγου». Σταθείτε πάνω στους πυλώνες και εξασκηθείτε όπως πριν, βρισκόμενοι στη συγκεκριμένη στάση. Όταν κάνατε την άσκηση στο έδαφος, ολόκληρο το πέλμα του ποδιού ακουμπούσε στο έδαφος και η δύναμη μοιραζόταν εξίσου. Τώρα, όμως, όσο στέκεστε πάνω στους πυλώνες, η επιφάνεια στην οποία κατανέμεται η δύναμη περιορίζεται στην κορυφή των πυλώνων. Κατά συνέπεια, η επιφάνεια στην οποία ασκείται η δύναμη είναι πολύ μικρότερη, περίπου το 1/3 του πέλματος και άρα αυξάνεται κατά πολύ ο βαθμός δυσκολίας της άσκησης. Κατά το αρχικό στάδιο, όταν στέκεστε πάνω στους πυλώνες είναι δύσκολο να χρησιμοποιήσετε τη δύναμη και των δύο ποδιών, καθώς το σώμα δεν έχει ισορροπία και το κεντρικό τμήμα του πέλματος καταπονείται. Οπότε είναι δύσκολο να σταθείτε ακόμα και για ένα λεπτό. Όμως, πρέπει να αντέχετε τις δυσκολίες, να εξασκείστε με επιμονή και μετά από 3 μήνες ο πόνος σταδιακά θα αρχίσει να εξαφανίζεται, ενώ το χρονικό διάστημα παραμονής στη θέση αυτή θα αυξάνεται.

Αργότερα θα νιώθετε ολόκληρο το σώμα σας να βρίθει από την εσωτερική ενέργεια Τσι (气 - Qì), η οποία θα προκαλεί έναν ήχο σαν του τυμπάνου. Το Τσι θα πρέπει να ρέει προς τα κάτω ώστε να φτάνει στα πόδια. Έτσι, θα μπορείτε να βελτιώσετε τη στάση σας τόσο που θα καταφέρετε να κουβαλάτε στους μηρούς σας πέτρινες πλάκες βάρους 500 κιλών (1000 JINs). Για να το πετύχετε αυτό πάρτε πέτρες ορθογωνίου σχήματος, βάλτε μια πάνω στον δεξιό μηρό και μια άλλη στον αριστερό και κρατήστε τις με τα χέρια. Στην αρχή το βάρος τους πρέπει να είναι περίπου 10 - 15 κιλά (20 - 30 JINs). Κάθε τρεις μήνες αυξήστε το βάρος κατά 5 κιλά (10 JINs) και προσπαθήστε να σηκώσετε συνολικά περίπου 50 κιλά (100 JINs) ή περισσότερα. Όταν καταφέρετε να παραμένετε στη στάση του «αναβάτη/αλόγου» πάνω στους πυλώνες για περίπου μισή ώρα χωρίς να νιώθετε εξάντληση και να ιδρώνετε, αυτό σημαίνει ότι έχετε σημειώσει επιτυχία, ωστόσο τα πόδια σας δεν μπορούν ακόμα να αντέξουν ένα βάρος 500 κιλών (100 JINs) και πρέπει να συνεχίσετε την εξάσκηση.

Μετά από αυτό, εάν σταθείτε σε μια επίπεδη επιφάνεια, θα μοιάζετε με κάποιον που έχει βγάλει ρίζες. Εάν μερικοί άνθρωποι προσπαθήσουν να σας χαλάσουν την ισορροπία, θα μοιάζουν με λιβελούλες που προσπαθούν να κουνήσουν έναν σωρό από πέτρες. Σπάνια θα συναντήσετε κάποιον που θα καταφέρει να σας μετακινήσει ελάχιστα. Τα πόδια σας θα διαθέτουν αξεπέραστη σταθερότητα και δε θα μοιάζουν καθόλου με τα πόδια των συνηθισμένων ανθρώπων. Βέβαια, η δυσκολία της άσκησης είναι τεράστια σε σχέση με άλλα είδη Κουνγκ Φου. Η διάρκειά της είναι πολύ μεγάλη και απαιτούνται τουλάχιστον 5 - 6 χρόνια εξάσκησης. Ο ασκούμενος που φοβάται και δε διαθέτει πνευματική δύναμη, που τον φοβίζουν οι δυσκολίες, δεν θα μπορεί να τα καταφέρει. Πολλοί που ξεκινούν την εξάσκηση, μετά από λίγο καιρό -περίπου μισό μήνα- τα παρατάνε, επειδή αισθάνονται αφόρητους πόνους στα πόδια. 

Παραπάνω άρθρα σχετικά με Σκληρό Τσι Κουνγκ (硬氣功)