Άρθρα

Η Παιδαγωγική Αξία του Σαολίν

“Αν συνοψίσουμε σε μία λέξη τι μαθαίνει το Σαολίν στα παιδιά, τότε αυτή η λέξη θα ήταν σεβασμός. Σεβασμός στον εαυτό τους, στους γονείς τους , στην πατρίδα τους, στη ζωή και στον κόσμο όλο. Φαντάσου πόσo διαφορετικός θα ήταν ο κόσμος μας αν όλα τα παιδιά μάθαιναν τον σεβασμό, την ευγένεια και την πειθαρχία που χρειάζονται οι πολεμικές τέχνες."

Σωματική Άσκηση-Υγεία- Ο περιορισμός του χρόνου των παιδιών μπροστά σε μία οθόνη, η δυνατότητα να ξεκολλήσουν από τον καναπέ και να γίνουν πιο ενεργά είναι από μόνος του ένας ισχυρός στόχος για την σωματική τους και πνευματική τους υγεία. Πολλά παιδιά λόγου της καθιστικής ζωής πάσχουν από σκελετικά προβλήματα, ακαμψία αρθρώσεων, κ.λπ. Το παιδί στις πολεμικές τέχνες αποκτά φυσική αντοχή, μαθαίνει να ακούει και να ελέγχει πλήρως  το σώμα του και βάζει τα θεμέλια για την υγεία της ενήλικης ζωής του.

Πειθαρχία- Ένα από τα κεντρικά δόγματα όλων των μορφών των πολεμικών τεχνών είναι η απόλυτη έμφαση στην πειθαρχία. Τα παιδιά του σήμερα είναι τόσο εξοικειωμένα με το να λαμβάνουν άμεση ικανοποίηση στα αιτήματά τους, που τους είναι αρκετά δύσκολο να κατανοήσουν  την έννοια της αυτοσυγκράτησης και της πειθαρχίας. Τα παιδιά όμως που εξασκούνται στις πολεμικές τέχνες βιώνουν καθημερινά το πόσο σημαντική είναι η πειθαρχία. Κανείς δεν μπορεί να φτάσει ψηλά σε μία μέρα, οι στόχοι θα απαιτήσουν υπομονή, σκληρή εργασία και αφιερωμένη μελέτη. Το μήνυμα είναι ότι για να αξίζει κάτι, πρέπει να δουλέψεις σκληρά για αυτό.

Αυτοεκτίμηση- Η Αυτοεκτίμηση έρχεται με την επιτυχία. Το παιδί διδάσκεται την υπερνίκηση των προσωπικών ορίων κατά την προπόνηση και αποκτάει εμπιστοσύνη στον εαυτό του και στις δυνάμεις του με κάθε καινούργια κίνηση και ικανότητα που κατάκτα, γιατί την κατακτά μόνο του και με τον δικό του κόπο. Τα παιδιά  που έχουν χαμηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης γίνονται πιο σίγουρα και αποκτούν αυτοπεποίθηση καθώς ο χρόνος προχωρεί. Παιδιά που έπεφταν θύματα βίαιης συμπεριφοράς στο σχολείο, η εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες τους έδωσε την δυνατότητα να ορθώσουν το ανάστημά τους ή / και να προστατέψουν τους συμμαθητές τους.

Συγκέντρωση- Για να κατακτήσουν τις απαιτητικές δεξιότητες των πολεμικών τεχνών, τα παιδιά  θα πρέπει να εξασκηθούν  με  υψηλή συγκέντρωση. Παιδιά που δεν φαίνονται πάντα ικανά στο να δίνουν προσοχή, να ακούν, να συγκεντρώνονται και να εκτελούν μία εντολή, επωφελούνται σημαντικά με την εξάσκηση στις πολεμικές τέχνες. Στις πολεμικές τέχνες το παιδί  θα εξασκηθεί στο πώς να αναπνεύσει, αλλά και πολύ περισσότερο πώς να χαλαρώσει κάτω από πίεση.

Σεβασμός- Η σημερινός πολιτισμός έχει χάσει το σεβασμό στην παράδοση, στους δασκάλους και στην αρχαία σοφία. Η μάθηση κάποιας πολεμικής τέχνης απαιτεί το παιδί να δείξει το ακάματο και ακλόνητο σεβασμό προς τον δάσκαλο. Ο δάσκαλος θα κερδίσει και θα εμπνεύσει τον σεβασμό στο παιδί γιατί έχει βαθιά γνώση των όσων διδάσκει και τα εφαρμόζει μέσα και έξω από την Σχολή. Μέσω του δασκάλου το παιδί θα μάθει να σέβεται τον εαυτό του και μέσω αυτού τους συναθλητές του, τους δασκάλους του, τους γονείς του, τους φίλους του.

Επίτευξη Στόχων– Η εκμάθηση πολεμικών τεχνών γίνεται με καθημερινά μικρά βήματα προς συγκεκριμένους στόχους οι οποίοι μόλις κατακτούνται δίνουν σταδιακά τη θέση τους στους επόμενους. Το παιδί αποτυγχάνει πολλές φορές μέχρι να πετύχει και να συνεχίσει στο επόμενο βήμα. Αυτός είναι και ο μοναδικός  δρόμος για την επιτυχία και ένα πολύτιμο μάθημα και εφόδιο για όλη την ζωή του.

Κοινωνικοποίηση-Ομαδικότητα -Είναι λίγα τα πράγματα που θα κάνει ένα παιδί μόνο του όταν εξασκεί μία πολεμική τέχνη Πολλά επίπεδα εξάσκησης προϋποθέτουν την ομαδική δουλειά , τον συντονισμό, την αλληλοβοήθεια και την αλληλοϋποστήριξη. Δουλεύοντας μαζί μαθαίνουν να χτίζουν τις ικανότητες τους και να επιτυγχάνουν  τους στόχους τους και αυτό είναι ένα σημαντικό μάθημα ζωής για τα παιδιά σήμερα που μεγαλώνουν σε ένα μοναχικό και εγωκεντρικό περιβάλλον. Παιδιά που στις υπόλοιπες δραστηριότητες τους δεν δείχνουν ιδιαίτερα κοινωνικά στη Σχολή εξάσκησης πολεμικών τεχνών μετά από λίγο καιρό κοινωνικοποιούνται και δημιουργούν δυνατούς δεσμούς.

Επίλυση Συγκρούσεων–Τα παιδιά ξεκινώντας τις πολεμικές τέχνες αφήνουν πίσω τους τη βίαιη συμπεριφορά. Διδάσκονται ειρηνικές, μη βίαιες δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων και τη σημασία της αποφυγής μια οποιασδήποτε φιλονικίας. Ένας γνώστης των πολεμικών τεχνών δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ τις γνώσεις του και τις δεξιότητες του με λάθος τρόπο. Ένας γνώστης των πολεμικών τεχνών διδάσκεται για να δει, να αισθανθεί  και να ακούσει - τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Μαθαίνει να αξιοποιεί την  διαίσθηση, τον φόβο  και το θάρρος και να τα συνδυάζει με την φυσική αντοχή και ικανότητα. Η σοβαρότητα, η ετοιμότητα, η αποφασιστικότητα σε ένα βλέμμα μπορούν να κερδίσουν μια μάχη χωρίς καν να ξεκινήσει. Αυτή είναι και η ύψιστη μορφή αυτοάμυνας. 

Ολιστική Βελτίωση– Είναι ήδη κατανοητό ότι τα οφέλη των πολεμικών τεχνών αρχίζουν μέσα τη Σχολή αλλά δεν τελειώνουν μέσα σε αυτήν. Το αυξημένο επίπεδο φυσικής κατάστασης, η ικανότητα συγκέντρωσης, οι δεξιότητες συνεργασίας, κ.ο.κ. θα επηρεάσουν θετικά τη συμπεριφορά του παιδιού στο σπίτι και θα βοηθήσουν να επιτύχει και στις ακαδημαϊκές και κοινωνικές πτυχές της ζωής του, θα αποτελέσουν δηλαδή μια ολιστική θετική επιρροή σε αυτό, καθώς  θα εξελίσσεται σε ένα ενήλικο άτομο.

Πότε είναι η καλύτερη ηλικία να ξεκινήσει κανείς την εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες; Στις περισσότερες περιπτώσεις, η ηλικία των 2 ετών είναι πολύ μικρή για να ξεκινήσει η εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες. Οι ηλικίες 3 και 4 είναι αποδεκτές, αλλά σε αυτήν την ηλικία, το πρόγραμμα σπουδών θα εστιάζεται κυρίως στη διασκέδαση και στην οικοδόμηση εστίασης, αυτοπεποίθησης και ανθεκτικότητας, περισσότερο από τη διδασκαλία πολεμικών τεχνών. Η ηλικία των 5 με 6 χρονών είναι η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί την εκμάθηση πολεμικών τεχνών. Πότε είναι πολύ αργά για να ξεκινήσει κάποιος την εκμάθηση στις πολεμικές τέχνες; Στην πραγματικότητα, καμία ηλικία δεν είναι πολύ αργά για να ξεκινήσει η εκπαίδευση πολεμικών τεχνών, και υπάρχουν πολλοί μαθητές στα 50, 60 και 70 τους. Οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν μαθήματα πολεμικών τεχνών με παιδιά και εφήβους. Η ηλικία είναι μόνο ένας περιορισμός για όσους θέλουν να αισθάνονται μεγάλοι. Όποιος θέλει να μάθει πολεμικές τέχνες έχει ξεπεράσει αυτόν τον περιορισμό!

Παραπάνω άρθρα σχετικά με Εκπαιδευτικά