Iστορία 历史

Σι Ντε Τζιέν (释德建), 1963 -

ΟΣι Ντε Τζιέν (释德建 - Shì Dé Jiàn)γεννήθηκε το Νοέμβριο του 1963 σε μια φτωχή οικογένεια αγροτών στην κομητεία Κεσάν (克山 - Kè Shān) της επαρχίας Χεϊλονγκτσάνγκ (黑龙江 - Hēi Lóng Jiāng) της Κίνας. Σε ηλικία δεκατεσσάρων ετών πήγε σε μια τοπική σχολή πολεμικών τεχνών για να μάθει πολεμικές τέχνες και έτσι άρχισε να εξασκείται πάνω στο Κουνγκ Φου έχοντας δύο καλούς δασκάλους. Κάποια στιγμή ένας από τους δασκάλους του τού είπε ότι αν θέλει να εξελιχθεί και να γίνει ένας καλός δάσκαλος πρέπει να πάει στον ναό Σαολίν. Παρόλο που ο Σι Ντε Τζιέν ανησυχούσε για την αντίδραση του πατέρα του, τελικά τον έπεισε για την επιλογή του, αφού του υποσχέθηκε ότι θα σπουδάσει ιατρική μέσα στον ναό Σαολίν.

Έτσι, λοιπόν, το 1982 ο Σι Ντε Τζιέν σε ηλικία δεκαεννέα ετών ταξίδεψε νότια και πήγε στον ναό Σαολίν στην πόλη Ντενγκφένγκ (登封 - Dēng Fēng). Στην αρχή έκανε προπόνηση έξω από τον ναό μέχρι να βρει τον κατάλληλο δάσκαλο γι' αυτόν. Τον Σεπτέμβριο του 1987 συνάντησε έναν παλιό πυγμάχο που ονομαζόταν Ντε Χονγκ (德宗 - Dé Zōng), ο οποίος ήταν ο μικρότερος αδερφός του δασκάλου Σι Ντε Γκεν (释德根 - Shì Dé Gēn). Έτσι, ο Σι Ντε Τζιέν ξαναπήγε στον ναό, όπου και ακολούθησε για δάσκαλό του έναν μεγάλο μαθητή του Σι Ντε Γκεν, τον Σι Σινγκ Γι (释行意 - Shì Xíng Yì, 1931 - 2010), γνωστό με το κοσμικό όνομα Γιανγκ Γκούι Γου (杨桂吾 - Yáng Guì Wú).

Την άνοιξη του 1988 ο Σι Σινγκ Γι έστειλε τον Σι Ντε Τζιέν στον ναό Σαολίν για να συζητήσει για την κατασκευή μνημείου προς τιμήν του μεγάλου μοναχού Σι Ντε Τσαν (释德禅 - Shì Dé Chán, 1907-1993). O Σι Ντε Τζιέν ήθελε πολύ να γνωρίσει από κοντά τον Σι Ντε Τσαν, του οποίου και ειχε την ευκαιρία να επισκεφτεί την κατοικία. Εκεί γνώρισε τον δάσκαλο Τσανγκ Τσινγκ Χε (张庆贺 - Zhāng Qìng Hè), ο οποίος τον ρώτησε πόσο καιρό εξασκείται πάνω στο Κουνγκ Φου. Εκείνος του απάντησε ότι έκανε μια ανάμεικτη εξάσκηση όλα αυτά τα χρόνια, μαθαίνοντας στην πατρίδα του το «Μαστίγιο των Εννέα Τμημάτων» (九节鞭 - Jiǔ Jié Biān - Τζιό Τζιέ Μπιέν) και κάνοντας ακροβατικές ασκήσεις. Μετά του είπε ότι πήγε στην κομητεία Λανκάο (兰考 - Lán Kǎo) της επαρχίας Χενάν (河南 - Hé Nán) για να ακολουθήσει τον δάσκαλο Τσεν Τζινγκ Σου (陈景素 - Chén Jǐng Sù) με σκοπό να εξασκήσει την εσωτερική δύναμη και να μάθει για τον βελονισμό (針灸 - Zhēn Jiǔ - Τσεν Τζιό). Αργότερα, ακολούθησε τον δάσκαλο Τσουέν Κουάνγκ Σινγκ (全广兴 - Quán Guǎng Xìng) για να διδαχθεί και άλλα είδη πολεμικών τεχνών, όπως το Τσεν στιλ Τάι Τσι (陳氏太極拳 - Chén Shì Tài Jí Quán - Τσεν Σι Τάι Τσι Τσουάν), Σινγκ Γι Τσουάν (形意拳 - Xíng Yì Quán) και Πα Κουά (八卦 - Bā Guà). Ο δάσκαλος Τσανγκ Τσινγκ Χε τού ζήτησε να εξασκήσει μερικές στάσεις μπροστά του. Ο Σι Ντε Τζιέν άρχισε να εξασκεί τις πρώτες πέντε στάσεις του Σινγκ Γι Τσουάν και μετά άρχισε και ο δάσκαλος να εξασκεί αρκετές στάσεις του Σινγκ Γι Τσουάν. Έτσι, ο Τσανγκ Τσινγκ Χε έγινε ο δάσκαλος του Σι Ντε Τζιέν και απέκτησαν με την πάροδο των χρόνων μια βαθιά σχέση μεταξύ τους.

Στα τέλη του 1988 ο Σι Ντε Τζιέν επέστρεψε στον ναό Σαολίν. Εκεί ο Τσανγκ Τσινγκ Χε είδε ότι ο Σι Ντε Τζιεν ήταν άρρωστος κι έμεινε να τον φροντίσει λέγοντάς του ότι η ιατρική του ναού είναι αναπόσπαστο στοιχείο της κουλτούρας του ναού και έτσι ο Σι Ντε Τζιεν, όταν ανάρρωσε, αφιερώθηκε στη μελέτη της κινεζικής ιατρικής. Επίσης, συνέχισε την εξάσκηση μαζί με τον δάσκαλο δείχνοντάς του τεχνικές πάνω στο Σαν Σόου (散手 -  Sǎn Shǒu, κυρ. Ελεύθερο Χέρι). Mετά απ' αυτήν την περίοδο πήγε να διδάξει στη σχολή Γου Σου (武術 - Wǔ Shù) της επαρχίας Τσετζιάνγκ (浙江 - Zhè Jiāng), κάτι που του ζήτησε ο άλλος δάσκαλός του, ο Σι Σινγκ Γι.

Τον Δεκέμβριο του 1990 ο Σι Ντε Τζιέν πήγε στον ναό Σαολίν και χειροτονήθηκε μοναχός λαμβάνοντας το όνομα Ντε Τζιεν (德建 - Dé Jiàn) και στις 8 Απριλίου του 1992 χειροτονήθηκε στον ναό των Λευκών Αλόγων (白马 - Bái Mǎ) από τον ηγούμενο του ναού Σαολίν, Σι Σου Σι (释素喜 - Shì Sù Xǐ, 1924-2006). Τον Ιανουάριο του 1993 ο δάσκαλος Σι Ντε Τσαν απεβίωσε και ο Σι Ντε Τζιέν αποφάσισε να φύγει από τον ναό Σαολίν και να πάει την άνοιξη του ίδιου έτους στο χωριό Σαν Χουάνγκ (三皇 - Sān Huáng) του βουνού Σουνγκ (嵩山 - Sōng Shān) για να συνεχίσει την εξάσκηση και τον διαλογισμό. Όταν επέστρεψε ξανά στον ναό μίλησε για όσα έζησε στο Σαν Χουάνγκ και είπε ότι αξίζει να γίνει το κύριο μέρος για τις δραστηριότητες των μοναχών του ναού Σαολίν. Έπειτα από την πρότασή του,, δόθηκαν χρήματα για να χτιστεί ναός στο Σαν Χουάνγκ και να γίνει τόπος προετοιμασίας για την καλλιέργεια της φιλοσοφίας Τσαν (禪 - Chán) και της ιατρικής του Σαολίν.

Στις 16 Απριλίου του 1996 ο Σι Ντε Τζιέν, αφού συνέχισε την πρακτική του στις πολεμικές τέχνες για εννέα χρόνια και είχε ολοκληρώσει το κτίσιμο του ναού στο χωριό Σαν Χουάνγκ, πήγε στον ναό Σαολίν για να αναφέρει την πρόοδό του στον ηγούμενο Σι Σου Σι. Αυτός χάρηκε πολύ με τα νέα του και κρίνοντάς τον ως τον καταλληλότερο άνθρωπο για τη διαχείριση όλων των εσωτερικών και εξωτερικών θεμάτων του ναού Σαολίν, ανέθεσε στον Σι Ντε Τζιέν αυτή τη θέση, αφού ο ηγούμενος είχε πλέον γεράσει.

Την άνοιξη του 1997 ο Σι Ντε Τζιέν επισκέφθηκε την Ιταλία μετά από πρόσκληση που έλαβε από έναν Ιταλό ασθενή που έπασχε από καρκίνο. Εκεί έμεινε δύο μήνες και κατάφερε να θεραπεύσει αυτόν όπως και πολλούς άλλους ασθενείς. Όταν επέστρεψε στην Κίνα πήγε να μείνει στο χωριό Σαν Χουάνγκ παίρνοντας την άδεια του Σι Σου Σι .

Τον Νοέμβριο του 1998 ο Σι Ντε Τζιέν έλαβε πρόσκληση από τον Ένωση Πυγμαχίας Σαολίν (少林拳法联盟 - Shào Lín Quán Fǎ Lián Méng) της Ιαπωνίας για να πάει και να μεταδώσει τις γνώσεις του πάνω στις πολεμικές τέχνες του Σαολίν. Στις 2 Μαΐου του 1999 μια ομάδα εκπροσώπων της Ένωσης επισκέφθηκε τον ναό του Σαν Χουάνγκ.

Τον Δεκέμβριο του 2001 οι γνωστοί σκηνοθέτες και παραγωγοί Τσάο Μιάο (赵邈 - Zhào Miǎo) και Τσάο Τσουνγκ (赵聪 - Zhào Cōng) αποφάσισαν να γυρίσουν ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή του Σι Ντε Τζιεν στον ναό Σαν Χουάνγκ. Χρειάστηκε ένας χρόνος για τα γυρίσματα και τελικά προβλήθηκε στην τηλεόραση στο πρόγραμμα «Ο Σημερινός Άνεμος· Ψιθυρίζει· Τζιενγκ Χου* (江湖 - Jiāng Hú): Ντε Τζιέν» (今风·细语·江湖—德建 - Jīn Fēng· Xì Yǔ· Jiāng Hú: Dé Jiàn - Τζιν Φένγκ· Σι Γιού· Τζιενγκ Χου: Ντε Τζιεν) έχοντας μεγάλη απήχηση.

Τον Απρίλιο του 2005 ιδρύθηκε το Ινστιτούτο Τσαν Πολεμικής Τέχνης και Ιατρικής του Ναού Σαολίν του Βουνού Σουνγκ (少林禅武医研究院 - shào Lín Chán Wǔ Yī Yán Jiù Yuàn - Σάο Λιν Τσουάν Γου Γι Γιεν Τζιού Γιουάν), του οποίου ο Σι Ντε Τζιέν είναι ιδρυτικό μέλος και πρύτανης. 

Αργότερα μέσα στο έτος, ο Σι Ντε Τζιέν έλαβε πρόσκληση από το Υπουργείο Εξωτερικών της Κορέας και από την κυβέρνηση της πόλης Τσουνγκτσού (κορ. 충주) να συμμετάσχει στο 8ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Πολεμικών Τεχνών (世界传统武术节 - Shì Jiè Chuán Tǒng Wǔ Shù Jié - Σι Τζιε Τσουάν Τονγκ Γου Σου Τζιε). 

Τον Μάιο του 2007 πραγματοποιήθηκε το πρώτο σεμινάριο με τίτλο «Τσαν, Πολεμική Τέχνη και Ιατρική του Ναού Σαολίν του Βουνού Σουνγκ: Θεωρία και Πρακτική» (嵩山少林禅武医理论与实践 - Sōng Shān Shào Lín Chán Wǔ Yī Lǐ Lùn Yǔ Shí Jiàn - Σουνγκ Σαν Σάο Λιν Τσαν Γου Γι Λι Λουέν Γιου Σι Τζιέν) με μεγάλη συμμετοχή από Καναδά, Ιαπωνία, Χονγκ Κονγκ, Νότια Κορέα και μερικές επαρχίες της Κίνας. Τον ίδιο μήνα ολοκληρώθηκε το ιερό στον ναό Σαν Χουάνγκ. Λέγεται ότι εκείνη τη μέρα εμφανίστηκε το ουράνιο τόξο τρεις φορές στον ουρανό. Στις 14 Νοεμβρίου του 2009 έλαβε χώρα στον ναό Σαν Χουάνγκ δεύτερο σεμινάριο με το ίδιο θέμα που το οργάνωσε η κυβέρνηση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης Ντενγκφένγκ, το Ινστιτούτο Τσαν Πολεμικής Τέχνης και Ιατρικής του Ναού Σαολίν του Βουνού Σουνγκ της επαρχίας Χενάν και το τμήμα ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ.

Επίσης, ο Σι Ντε Τζιέν έγραψε το βιβλίο «Ντε Τζιέν, Θεραπεία Σώματος και Νου (德建身心疗法 - Dé Jiàn Shēn Xīn Liáo Fǎ - Ντε Τζιεν Σεν Σιν Λιάο Φα) που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2008 στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ.

Ο Δάσκαλος Σι Ντε Τζιέν είναι 31ης γενιάς μοναχός του ναού Σαολίν και συνεχίζει να διδάσκει τη φιλοσοφία Τσαν και τις πολεμικές τέχνες. Ακόμα δεν έχει σταματήσει να θεραπεύει ανθρώπους και ελπίζει στη δημιουργία μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης με στόχο τη θεραπεία όλο και περισσότερων ανθρώπων.

 

*Τζιένγκ Χου (江湖 - Jiāng Hú): δυσμετάφρατος κινεζικός όρος με αμφίσημο νόημα. Κυριολεκτικά σημαίνει «ποτάμια και λίμνες», ενώ χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει και τον «αδυσώπητο παλαιστή». 

Ο Σι Ντε Τζιέν (αριστερά) μαζί με τον Σι Ντε Τσαν (δεξιά)
Ο Σι Ντε Τζιέν (αριστερά) μαζί με τον Σι Ντε Τσαν (δεξιά)

Παραπάνω άρθρα σχετικά με Σύγχρονοι Δάσκαλοι Σαολίν