Τέχνη 武

Η Τέχνη του Πέτρινου Λουκέτου (石锁功 - Shí Suǒ Gōng)

Η άσκηση«Η Τέχνη του Πέτρινου Λουκέτου» (石锁功 - Shí Suǒ Gōng - Σι Σουό Κουνγκ)συμβάλλει στην ενδυνάμωση της εξωτερικής δύναμης, την ενδυνάμωση του σώματος. Η μέθοδος αυτή βοηθάει στην εκγύμναση των χεριών και συγκεκριμένα στην ανύψωση βαριών αντικειμένων. Η τέχνη αυτή δεν είναι κατώτερη από τη μέθοδο «Σιδερένιος Σάκος» (鐵袋功 - Tiě Dài Gōng - Τιέ Τάι Τονγκ). Το σχήμα και το περίγραμμα του «πέτρινου λουκέτου» είναι παρόμοια με εκείνα ενός συνηθισμένου χάλκινου λουκέτου. Αυτό το λουκέτο έχει σχήμα πετάλου αλλά δεν έχει τρύπα για κλειδί.

Για την κατάκτηση της τεχνικής αυτής απαιτείται μια πέτρα γρανίτη ή μια μπλε πέτρα. Το βάρος του μικρού λουκέτου πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 κιλά (20 JINs) και το βάρος του μεγάλου λουκέτου περίπου 30-35 κιλά (60 - 70 JINs). Στην αρχή πρέπει κανείς να μάθει να σηκώνει ένα πέτρινο λουκέτο με το ένα χέρι και να το κρατάει καθώς αυτό αιωρείται. Η άσκηση πρέπει να γίνεται με κάθε χέρι εναλλάξ. Πάρτε ένα πέτρινο λουκέτο με το ένα χέρι, το οποίο θα πρέπει να βρίσκεται στο ύψος του στήθους και να είναι τεντωμένο. Λυγίστε τον καρπό έτσι ώστε η γροθιά με την οποία κρατάτε το λουκέτο να «κοιτάζει» προς τα πάνω. Κάνετε την άσκηση αρκετές φορές. Ο στόχος της άσκησης είναι η ενδυνάμωση του χεριού. Μόλις την ολοκληρώσετε, σηκώστε κι έπειτα χαμηλώστε το χέρι σας ώστε η γροθιά να κινηθεί κάθετα προς τα πάνω και προς τα κάτω, με το χέρι τεντωμένο. Φανταστείτε ότι υπάρχει μια κάθετη γραμμή, για παράδειγμα πάνω σε έναν τοίχο που έχετε απέναντί σας και κινήστε τη γροθιά με την οποία κρατάτε το λουκέτο κατά μήκος αυτής της γραμμής. Σταματήστε να κινείτε το χέρι σας όταν αυτό ευθυγραμμιστεί οριζοντίως με τον ώμο. Το χέρι πρέπει να φαίνεται σαν να κρέμεται στο κενό. Αφού αφομοιώσετε και εμπεδώσετε τις βασικές αρχές, κάνετε την άσκηση στρέφοντας το σώμα στην περιοχή της μέσης και κάνοντας ταυτόχρονα τις άλλες κινήσεις. Μετά από αυτό αρχίστε να πετάτε προς τα πάνω το λουκέτο. Σηκώστε, χαμηλώστε και κινήστε απότομα προς τα πάνω το χέρι σας με δύναμη. Προσπαθήστε να κάνετε το λουκέτο να «πετάξει» προς τα πάνω στον αέρα και στριφογυρίστε το γύρω από τον άξονά του ώστε να κάνει 2 - 3 περιστροφές προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Έπειτα αρπάξτε το από τη λαβή του με το χέρι σας. Είναι σημαντικό να καταφέρετε να ολοκληρώσετε αυτό το στάδιο όταν θα έχετε αναπτύξει την ικανότητα να ελέγχετε τον αριθμό των περιστροφών και να αυξάνετε ή να μειώνετε τον αριθμό τους κατά βούληση. Με τον καιρό τα χέρια σας θα σκληρύνουν και θα δυναμώσουν.

Δεν έχει νόημα να προσπαθείτε εξαρχής να κάνετε πολλές περιστροφές με το λουκέτο στον αέρα. Θα μπορείτε να το κάνετε αυτό μόνο όταν θα έχετε εξασκηθεί στην τεχνική της περιστροφής σε υψηλό επίπεδο. Μάλιστα, τότε δε θα κινδυνεύετε να τραυματίσετε το σώμα σας.

Αφού ολοκληρώσετε την εκμάθηση της τεχνικής της περιστροφής του λουκέτου, ξεκινήστε με την εκμάθηση της τεχνικής του «αρπάγματος» μιας πέτρας που πέφτει με τεντωμένο χέρι. Κατά την εξάσκηση, προπονηθείτε στο να πετάτε ψηλά μια πέτρα και να την αρπάζετε, καθώς αυτή διαγράφει κάθετη τροχιά. Το περιεχόμενο της άσκησης είναι το εξής: πετάξτε ένα πέτρινο λουκέτο ψηλά ώστε να φτάσει στο ύψος του κεφαλιού σας κι έπειτα αφήστε το να πέσει κάθετα. Τοποθετήστε την πίσω πλευρά της σφιγμένης σας γροθιάς κάτω από το λουκέτο που πέφτει, σαν να θέλετε να κόψετε την πέτρα στη μέση (η γροθιά θε πρέπει να βρίσκεται κάτω από το κέντρο βάρους του λουκέτου) και ταυτόχρονα με την παλάμη του άλλου χεριού πιάστε το λουκέτο από τη λαβή και πιέστε το προς τη γροθιά σας. Συνεχίστε την άσκηση με τον ίδιο τρόπο: πετάξτε το λουκέτο ψηλά και μετά αρπάξτε το. Μην το σφίγγετε με το χέρι σας, αντιθέτως πρέπει να είναι πάνω στη γροθιά σας. Όταν οι ώμοι, οι αγκώνες και τα δάχτυλά σας δυναμώσουν σημαίνει ότι βρίσκεστε στον σωστό δρόμο για την τελειοποίηση της τέχνης αυτής. Πλέον η εκτέλεση της άσκησης πρέπει να βελτιωθεί μέσω των πολλών επαναλήψεων.

Η μέση μπορεί να χωριστεί σε δύο μισά, το δεξί και το αριστερό. Οι μύες του αριστερού μέρους συντονίζουν τις κινήσεις του αριστερού χεριού, ενώ οι μύες του δεξιού μέρους τις κινήσεις του δεξιού χεριού. Πιάστε ένα πέτρινο λουκέτο με το δεξί σας χέρι και πετάξτε το ψηλά πίσω από την πλάτη σας, ώστε να μπορέσετε να το πιάσετε στο ύψος του αριστερού σας ώμου. Αρπάξτε το λουκέτο κοντά στον αριστερό σας ώμο έχοντας το χέρι τεντωμένο αφού έχετε στρίψει ολόκληρο το σώμα σας προς τα αριστερά. Κάνετε το ίδιο με το αριστερό χέρι. Δε χρειάζεται να έχετε τελείως τεντωμένο το χέρι σας κατά τη διάρκεια της εξάσκησης. Να προσέχετε τα πλευρά και τη μέση σας, γιατί αν δεν προσέξετε και βάλετε πολλή δύναμη θα πονέσετε.

Αφού ολοκληρώσετε την άσκηση με τους οπίσθιους μυς ξεκινήστε να γυμνάζετε τη μέση. Η άσκηση αυτή μπορεί να γίνει και προς τις δύο πλευρές, δεξιά και αριστερά. Σηκώστε ένα πέτρινο λουκέτο με το δεξί σας χέρι και προσπαθήστε να το πετάξετε ψηλά ενώ κινείτε τη μέση από τα δεξιά προς τα αριστερά. Θα πρέπει να καταφέρετε να αρπάξετε το λουκέτο ενόσω το σώμα σας είναι στραμμένο προς τα αριστερά. Έπειτα, κάνετε το ίδιο με το άλλο χέρι. Αφού αφομοιώσετε την άσκηση και έχοντας δυναμώσει τη μέση σας είναι σημαντικό να συνδυάσετε τις δύο προαναφερθείσες μεθόδους. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εξάσκησης ο ασκούμενος θα πρέπει να μετράει τις κινήσεις που κάνει ώστε να γίνονται με τον ίδιο τρόπο τόσο προς τη δεξιά πλευρά όσο και προς την αριστερή.

Μόλις ολοκληρωθεί το πρώτο επίπεδο της άσκησης θα πρέπει να επαναληφθούν όλα τα μέρη από την αρχή, ξεκινώντας από τα εύκολα προς τα δύσκολα και αφιερώνοντας πολύ χρόνο σ’ αυτό. Στην αρχή η εξάσκηση πρέπει να γίνεται με ένα πέτρινο λουκέτο βάρους 10 κιλών (20 JINs) και αργότερα με ένα βαρύτερο που να ζυγίζει 30 κιλά (60 JINs).

Όταν οι ασκούμενοι καταφέρουν να αφομοιώσουν την τεχνική αυτή θα μπορούν να σηκώνουν αντικείμενα που ζυγίζουν 50 - 150 κιλά (100 - 300 JINs). Είναι σημαντικό να χρησιμοποιεί  κανείς και τα δύο χέρια κατά την εξάσκηση. Θα χρειαστούν περίπου 2 χρόνια για την απόκτηση της δεξιότητας και μόνο τότε μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει φτάσει κάποιος στο υψηλότερο επίπεδο. Είναι προτιμότερο να ξεκινήσει κανείς την εκμάθηση αυτής της τέχνης από την παιδική ηλικία και να συνεχίσει μεγαλώνοντας, ώστε να κατακτήσει την τεχνική της ανύψωσης, του πετάγματος προς τα πάνω και του σπρωξίματος αντικειμένων πολύ μεγάλου βάρους με μεγαλύτερη ευκολία.

Το κείμενο αποτελεί μετάφραση από το: “Η Αυθεντική Κληρονομία των Σαολίν: Μέθοδοι εξάσκησης στις 72 τέχνες" -  (1934)

Παραπάνω άρθρα σχετικά με Σκληρό Τσι Κουνγκ (硬氣功)