Τέχνη 武

Η Εξάσκηση στο Σκληρό Τσι Κουνγκ

“Το Σαολίν θα πρέπει να εξασκείται επιμελώς, χωρίς διάλειμμα για ξεκούραση ούτε τον χειμώνα, ούτε την άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Μπορεί κανείς να σκληραγωγηθεί εάν προπονείται κάθε μέρα, επαναλαμβάνοντας κάθε άσκηση πάνω από 100 φορές και ακολουθώντας αυτό που κάνει πιστά και με αφοσίωση.”

                                                                                                                   Τσουέι Νιέν (淳念 - Chún Niàn)

Είναι δύσκολο να εξασκεί κανείς την τέχνη του ναού Σαολίν. Χρειάζεται να διαθέσει πολύ χρόνο, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν έχουν την υπομονή την επιμονή και το πέισμα. Οι αρχάριοι που δε βλέπουν άμεσα αποτελέσματα, σε μερικούς μήνες ή σε περίπου μισό χρόνο τα παρατούν. Άλλοι, ενώ είναι κοντά στο να πετύχουν τον στόχο τους, σταματούν επίσης εξαιτίας της ματαιοδοξίας τους. Υπάρχουν άνθρωποι με ισχυρή θέληση που εξασκούνται με επιμονή και πετυχαίνουν. 

Επομένως, είναι δύσκολο να μαθαίνει κανείς αυτές τις μεθόδους, γιατί χρειάζεται υπερβολική προσπάθεια. Οι βασικές προϋποθέσεις είναι η επιμονή και το πείσμα. Είναι απίθανο να αριστεύσει κάποιος ταυτόχρονα σε όλες τις τεχνικές, αλλά αν επιδείξει επιμονή και πείσμα ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες θα πετύχει τον στόχο του.

Σκοπός της εξάσκησης της τέχνης του ναού Σαολίν είναι η βελτίωση της υγείας, η απόκτηση δύναμης και ανθεκτικότητας, η αντίσταση απέναντι σε εξωτερικές δυνάμεις, η εξάλειψη των ασθενειών και η προστασία έναντι των εχθρών. Η εξάσκηση θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα, χωρίς βιασύνη. Αρχικά, γυμνάζονται οι μύες κι έπειτα οι τένοντες. Έπειτα, αποκτά κανείς δύναμη και καλλιεργεί το Τσι. Η επιτυχία θα πρέπει να συμβαίνει σταδιακά.

Σύμφωνα με την παράδοση των 72 τεχνικών Σαολίν κατά τη διάρκεια της εξάσκησης θα πρέπει κάποιος να έχει υπόψη του :

Πέντε Απαιτήσεις:

Nα είναι σοβαρός, ευσυνείδητος, το πνεύμα να συμμορφώνει τη θέληση, να φροντίζει για την τιμή του, να ακολουθεί με αυστηρότητα την εκάστοτε μέθοδο.

Δέκα απαγορεύσεις κατά την διάρκεια της εξάσκησης:

η τεμπελιά, η αλαζονεία, η βιασύνη, η πλεονεξία, η αδυναμία στα δυνατά ποτά, η απερισκεψία, η συκοφαντία, η υποκρισία, η έλλειψη σεβασμού απέναντι στους δασκάλους και η καταπίεση των νεότερων.

Δέκα βλαβερές συνήθειες:

οι σεξουαλικές επιθυμίες που βλάπτουν την ψυχή, η βίαιη οργή που βλάπτει το Τσι, η υπερβολική απερισκεψία που βλάπτει τα νεύρα, η θλίψη που βλάπτει την καρδιά, το κρασί που βλάπτει το αίμα, η τεμπελιά που βλάπτει τους τένοντες, η βιασύνη που βλάπτει τα κόκαλα, το κάπνισμα που βλάπτει τα πνευμόνια, τα πικάντικα φαγητά που βλάπτουν το στομάχι και το υπερβολικό ποτό που βλάπτει τη σπλήνα.

Είκοσι προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται κατά την εφαρμογή «εσωτερικών» κι «εξωτερικών» ασκήσεων

Είναι σημαντικό να κάνει κανείς συχνά μασάζ στο πρόσωπο, να τρίβει τα μάτια, να τραβάει τα αφτιά, να σφίγγει τα δόντια, να κρατάει ζεστή την πλάτη, να προστατεύει το στήθος, να κάνει μασάζ στο στομάχι, να τρίβει τα πέλματα, να καταπίνει το σάλιο, να προθερμαίνει τη μέση, να πιέζει τα γόνατα, να περιστρέφει τους αγκώνες, να έχει ίσιους τους ώμους, να περιστρέφει τους καρπούς και τους αστραγάλους, να ελέγχει το Γιν, να χτυπάει τα πλευρά, την πλάτη και το κεφάλι του, να προσέχει τα κόκαλα στην περιοχή της πυέλου και να πιέζει τους μηρούς.

Δεκαέξι απαγορεύσεις κατά την εφαρμογή «εσωτερικών» κι «εξωτερικών» ασκήσεων

Να αποφεύγει κανείς την υπόκλιση με το κεφάλι (δηλαδή το να γονατίζει κανείς και να αγγίζει το έδαφος με το μέτωπο ως πράξη ευλάβειας) εάν έχει ξυπνήσει νωρίς το πρωί, να αποφεύγει τις ελεεινές επιθυμίες, την απληστία και την απογοήτευση. Να αποφεύγει επίσης το να κάθεται σε υγρό γρασίδι για πολλή ώρα, την έκθεση στο κρύο με ιδρωμένα ρούχα, το να φοράει χοντρά ρούχα όταν κάνει πολλή ζέστη, να κάνει αέρα όταν είναι ιδρωμένος και να έχει αναμμένο κερί όταν κοιμάται. Να αποφεύγει τη σεξουαλική επαφή κατά το χρονικό διάστημα (μεταξύ 11.00 μ.μ και 1 π.μ.), να ρίχνει κρύο νερό στους μύες, να καίει το δέρμα με καυτό νερό, να πίνει κρύα ποτά μετά από τη σεξουαλική επαφή, να γυμνάζεται ενώ έχει μεθύσει, να εξασκείται έντονα ενώ δεν αισθάνεται καλά. Να αποφεύγει τη σκληρότητα, την οργή, τη βιασύνη, την υπερβολική ζέστη, τη σπατάλη της ενέργειας και του πνεύματος και το να παρατάει κάτι στη μέση.

Είκοσι βλαβερές συνήθειες που θα πρέπει να αποφεύγονται κατά την εφαρμογή «εσωτερικών» κι «εξωτερικών» ασκήσεων

Το να χρησιμοποιεί κανείς την όραση για πολλή ώρα είναι επιβλαβές για τη Δημιουργική Ενέργεια (精 - Jīng - Τζιν), το να χρησιμοποιεί κανείς την ακοή για πολλή ώρα είναι επιβλαβές για το Πνεύμα (神 - Shén - Σαν, η πνευματική ενέργεια), το να είναι ξαπλωμένος για πολλή ώρα είναι κακό για το Τσι (气 - Qì) (την εσωτερική / ζωτική ενέργεια), το να κάθεται για πολλή ώρα είναι επιζήμιο για το Kαρδιαγγειακό Σύστημα (脉 - Mài - Μάι). Το να στέκεται κανείς όρθιος για πολλή ώρα είναι επιζήμιο για τα κόκαλα και το να περπατάει για πολλή ώρα επιβαρυντικό για τους μυς.

Η μεγάλη οργή είναι επιβλαβής για το ήπαρ, οι υπερβολικές σκέψεις για τη σπλήνα, η μεγάλη στενοχώρια για το καρδιαγγειακό σύστημα. Η λαιμαργία είναι επιζήμια για το στομάχι και ο αδικαιολόγητος φόβος για τα νεφρά. Η υπερβολική ευτυχία είναι επιβλαβής για τη σπλήνα, το να μιλάει κανείς συνέχεια και να φτύνει συνεχώς είναι επιβλαβή για το σάλιο. Η υπερίδρωση είναι επιζήμια για το Γιάνγκ, το υπερβολικό κλάμα για το αίμα, η υπερβολική απογοήτευση για την καρδιά, η διαρκής στενοχώρια για το μυαλό και, τέλος η υπερβολική δουλειά επιβαρύνει τη σωματική δύναμη.

Παραπάνω άρθρα σχετικά με Σκληρό Τσι Κουνγκ (硬氣功)