Φιλοσοφία 禪

Φιλοσοφία 禪

“Αυτοί που δε γνωρίζουν μιλάνε.
Αυτοί που γνωρίζουν δεν μιλάνε.”
 
Η πορεία των ανθρώπων σ' αυτόν τον πλανήτη από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, η σοφία τους, ο μόχθος τους, η αγωνία τους ήταν και θα είναι πάντα στην υπηρεσία της αναζήτηση της αλήθειας. Επιστήμονες, φιλόσοφοι, απλοί άνθρωποι (χωρίς να είναι απαραίτητα διαφορετικές κατηγορίες) στο πέρασμα των αιώνων είχαν έναν στόχο: να κατανοήσουν την ουσία της ύπαρξης -πώς πρέπει να ζούμε για να νιώθουμε πλήρεις. Χιλιάδες τόνοι από μελάνι χύθηκαν γι' αυτό. Αποδείξεις, επιχειρήματα, εκθέσεις, διατριβές. Όλα στην υπηρεσία της αλήθειας, στην ανακάλυψη της ουσίας της ύπαρξης, της σοφίας της ζωής.
 

Μπορεί όμως κάποιος να κατανοήσει την ουσία της ύπαρξης διαβάζοντας;

Μπορεί κάποιος να μάθει να κολυμπάει ή να κάνει ποδήλατο διαβάζοντας;

Μπορεί ένας δάσκαλος να πει σε κάποιον πώς να κολυμπάει ή να κάνει ποδήλατο;

Όχι, δεν μπορεί. Μπορεί όμως να του δείξει και αυτός, αν τον εμπιστευτεί, κάποια στιγμή μοναδική θα μάθει. Πριν από αυτή τη στιγμή δεν θα γνωρίζει και μετά ξαφνικά θα γνωρίζει. Αυτό είναι η Ξαφνική Φώτιση (頓悟 - Dùn Wù) και αυτή με τη σειρά της είναι ακριβώς όλη η φιλοσοφία του Τσαν (禪 - Chán).

Δεν μπορείς άνετος στον καναπέ σου να διαβάσεις κάτι και να καταλάβεις. Πρέπει να σηκωθείς και, αν είσαι τυχερός, να βρεις έναν δάσκαλο να σου δείξει. Γιατί το Τσαν μεταφέρεται μόνο από δάσκαλο σε μαθητή και μόνο από καρδιά σε καρδιά. Δεν γράφεται, δεν εξηγείται, δεν αναλύεται.

Εγκλωβισμένοι, λοιπόν, εξ ορισμού, το μόνο που μπορούμε να εξηγήσουμε γραπτώς είναι το γιατί δεν μπορούμε να εξηγήσουμε γραπτώς το Τσαν.

Σας παρακαλούμε/προσκαλούμε/προκαλούμε να γευτείτε το δείπνο και όχι το μενού. Από την άλλη, αυτοί που θα διαλέξουν το μενού καλό θα είναι πάντα να γνωρίζουν τι ακριβώς τρώνε.

Συνέχισε εδώ . . .