Iστορία 历史

Το Ιδεόγραμμα του Τάι Τσι (太极 - Tài Jí)

Οι χαρακτήρες Tai Chi ή Taiji κυριολεκτικά σημαίνουν «Ένα ισορροπημένο άτομο μεταξύ ουρανού και γης που ξέρει να στέκεται σαν δέντρο, να χαλαρώνει σαν πεύκο και τόσο αυτά που κάνει και αυτά που λέει να ακολουθούν μία ισσοροπία». Αυτή η εικόνα είναι το Tάι Τσι. Είναι το ιδανικό για να παλέψει κανείς.

Οι χαρακτήρες για το Tai Chi (Tai Ji) είναι οι εξής:太極

(太极 (απλοποιημένοι χαρακτήρες) ή 太極 (παραδοσιακοί χαρακτήρες) και τα δύο σημαίνουν Τάι Τσι (Tàijí pinyin))

Το Τάι 太 συνήθως αναφέρεται ως το μεγάλο ή το υπέρτατο. Το Tσι 極 μπορεί να αναφέρεται ως το απόλυτο. Μαζί το ιδεόγραμμα λοιπόν σημαίνει το Υπέρτατο Απόλυτο. Κατά κάποιο τρόπο οι χαρακτήρες των Τάι Τσι παρερμηνεύτηκαν στη Δύση με τον όρο Υπέρτατη Απόλυτη Γροθιά όμως αν αναλύσουμε το ιδεόγραμμα θα δούμε ότι το  Τάι Τσι είναι τελικά ο  Υπέρτατος Απόλυτος Στόχος , ο υπέρτατος σκοπός του ανθρώπου. Η ανάλυση των ιδεογραμμάτων αποκαλύπτει το Τάι Τσι ως ένα ισορροπημένο άτομο, μεταξύ ουρανού και γης, που στέκεται σαν πεύκο σε απόλυτη αρμονία που εκφράζεται με το ίδιο τρόπο και με τα λόγια του και με τις πράξεις του.

Ο πρώτος χαρακτήρας  Tai 太, είναι ένας συνδυασμός 3 μεμονωμένων χαρακτήρων. Ο πρώτος είναι μια ευθεία γραμμή  一 (Yī - Γι) που σημαίνει το ‘’Ένα’’. Ο δεύτερος χαρακτήρας 人 (Rén - Ζεν) είναι το σύμβολο του ατόμου. Ο τρίτος χαρακτήρας είναι μία κουκίδα 丶(Zhǔ - Τζου) ,  που αντιπροσωπεύει το κέντρο. Έτσι ο σύνθετος χαρακτήρας Tai πραγματικά σημαίνει ένα ισορροπημένο πρόσωπο μεταξύ του ουρανού και της γης. Το κεφάλι είναι στον ουρανό και το σώμα είναι στη γη και το σημάδι στη μέση υποδεικνύει το κέντρο του ατόμου, το dan tien.

Το μεγαλύτερο ανθρώπινο επίτευγμα είναι να γίνει κάποιος ένα ισορροπημένο άτομο. 

Ο δεύτερος χαρακτήρας είναι ο Τζι 極  (Jí) ή Τσι. Αρχικά πίστευαν ότι αυτός ο χαρακτήρας ήταν το τσι ή qi η ενέργεια που διαπερνά το σύμπαν. Η λάθος αυτή αρχική ερμηνεία προήλθε επειδή το απόλυτο ιδανικό είναι η ισορροπία των ενεργειών γιν και γιανγκ που αναδύονται από το Wu Chi. Όμως αυτός ο χαρακτήρας Ji ή chi είναι ένας άλλος συνδυασμός λέξεων που αποτελείται από δύο χαρακτήρες:το  木 (Mù - Μου) που σημαίνει Δέντρο και 亟 (Jí - Τσι), που σημαίνει Υπερβολικό Αυτός ο χαρακτήρας 亟 σχηματίζεται από τους χαρακτήρες: 二 (Èr - Αρ) που σημαίνει Δύο, 口 (Kǒu - Κόου) που σημαίνει Στόμα, 勹 (Bāo - Πάο) που σημαινει Τυλίγω και 又 (Yòu - Γιό) που σημαίνει και ή επίσης

Πιο αναλυτικά ο  πρώτος χαρακτήρας στα αριστερά είναι ο χαρακτήρας για ένα δέντρο και σε αυτήν την περίπτωση, ένα πεύκο. Αυτός ο χαρακτήρας δέντρου αναφέρεται στην ικανότητα του να είναι κανείς τόσο χαλαρός και σταθερός σε όλες τις συνθήκες όσο ένα πεύκο καθώς το πεύκο παραμένει πάντα πράσινο. Η κινεζική λέξη 放松 (Fàng Sōng - Φαν Σονγκ) που σημαίνει Χαλαρώνω, όπου 放 (Fàng - Φαν) σημαίνει Τοποθετώ, Ελευθερώνω και 松 (Sōng - Σονγκ) που σημαίνει πεύκο σημαίνει να είσαι χαλαρός σαν πεύκο. Αυτή η πρακτική επιτρέπει σε όποιον ασκεί το Tai Chi να ριζώσει στην ενέργεια της γης Yin και την ενέργεια του ουρανού Yang, πάντα με χαλαρό τρόπο όπως κάνει ένα δέντρο στη φύση. 

Ο σύνθετος χαρακτήρας στα δεξιά του χαρακτήρα για Ji, ή Chi, δείχνει τους χαρακτήρες που σχετίζονται με το χέρι και το στόμα και που περιέχονται σε δύο γραμμές και χωρίζονται από μια κεντρική γραμμή. Ο χαρακτήρας του στόματος και ο χαρακτήρα του χεριού εξισορροπημένα σε κάθε πλευρά το ένα του άλλου περιέχουν τις επάνω και κάτω γραμμές εδώ στη γη ή μέσα στο επίπεδο της γης. Παρατηρήστε πώς οι χαρακτήρες του στόματος και του χεριού εμπεριέχουν μια επάνω γραμμή και μια κάτω γραμμή και διαχωρίζονται απο μία γραμμή που  δείχνει στη γη όχι στον ουρανό. Αυτό είναι το απόλυτο που μπορεί να γίνει ένα άτομο κάνοντας μια ισορροπημένη χρήση του χεριού/πράξεων  και του στόματος/λόγου του, εδώ στη Γη, χρησιμοποιώντας την φυσική του δύναμη (力 - Lì - Λι) ή τις εγγενείς αρχές του.

Εξισορροπώντας τον δυϊσμό του Τάι Τσι στο σώμα και στο μυαλό, οι πράξεις του δυϊσμού έρχονται στο προσκήνιο της συνείδησής μας. Το Τάι Τσι είναι επομένως μια μέθοδος αναγνώρισης του δυϊσμού και ανοίγει το δρόμο για την τελική επιστροφή στον μη δυϊσμό, ή το Γου Τσι.

Η ισορροπημένη συνείδηση που προέρχεται από την εξάσκηση Tάι Τσι δημιουργεί ένα άτομο που είναι σε θέση να είναι ένα ισορροπημένο μεταξύ του ουρανού και της γης που ξέρει πώς να σταθεί σαν ένα δέντρο, να χαλαρώσει ως πεύκο και χρησιμοποιεί τις πράξεις και τα λόγια του με έναν  ισορροπημένο τρόπο. Αυτό το επίτευγμα οδηγεί σε έναν σαφή και διαφορετικό τρόπο ύπαρξης.

 

Η κινεζική λέξη 拳 (Quán - Τσουάν) χρησιμοποιείται συνήθως  για τη γροθιά ή την πυγμαχία. Χρησιμοποιείται επίσης σαν σοβαρός ή ειλικρινής 拳拳 (Quán Quán - Τσουάν Τσουάν) ή «αυτός που σφίγγει τα χέρια / ενώνει τις παλάμες του (σε στάση υπακοής) , 擎拳合掌 (Qíng Quán Hé Zhǎng - Τσινγκ Τσουάν Χούα Τζανγκ) που σημαίνει Σφίγγω τα Χέρια, Ενώνω τις Παλάμες (σε στάση προσκυνήματος) / 捋臂揎拳 (Luō Bì Xuān Quán - Λούο Πι Σουάν Τσουάν) που σημαίνει Σηκώνω τα Μανίκια και Γυμνάζω τις Γροθιές / Ανυπομονώ να Ξεκινήσω ή «αυτός που σηκώνει τα μανίκια και να γυμνάσει τις γροθιές του/ αυτός που είναι πρόθυμος να ξεκινήσει 捋臂揎拳 (Luō Bì Xuān Quán - Λούο Πι Σουάν Τσουάν). Συνεπώς η γροθιά δεν σημαίνει πάντα γροθιά, σημαίνει σοβαρότητα, ειλικρίνεια, υπακοή, ετοιμότητα...

Παραπάνω άρθρα σχετικά με Τάι Τσι (太极)