Άρθρα

Έρευνες για τα Ευεργετήματα του Τάι Τσι σε Ηλικιωμένους

Οστική Πυκνότητα

Ένας συνδυασμός πραγμάτων που σχετίζονται με την αδράνεια και ανεπαρκή ισορροπημένη διατροφή συνωμοτούν για να κλέψουν σταδιακά την οστική μάζα, με ρυθμό 1% ετησίως μετά την ηλικία των 40 ετών. Το αποτέλεσμα είναι τα οστά να είναι  πιο εύθραυστα και ευαίσθητα σε κάταγμα, με πιο πιθανό (σε σύγκριση με νεώτερη ηλικία) π.χ. να σπάσουν μετά από μια πτώση. Ο Shen C, Williams και οι συνεργάτες  μελέτησαν το Τάι Τσι και  ανέφεραν σημαντικές αλλαγές στους βιοδείκτες της υγείας των οστών και στις δύο ομάδες. 

The Effect of Taichi Practice on Attenuating Bone Mineral Density Loss: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials,Int J Environ Res Public Health. 2017 Sep

 

Ψυχολογία

Το Τάι Τσι μπορεί να σχετίζεται με βελτιώσεις στην ψυχολογική ευεξία, συμπεριλαμβανομένου του μειωμένου στρες, του άγχους, της κατάθλιψης και της διαταραχής της διάθεσης και της αυξημένης αυτοεκτίμησης. Η γνώση για τις φυσιολογικές και ψυχολογικές επιδράσεις της άσκησης μπορεί να οδηγήσει σε νέες συμπληρωματικές και εναλλακτικές ιατρικές προσεγγίσεις για την προαγωγή της υγείας, τη θεραπεία χρόνιων παθήσεων, την καλύτερη ενημέρωση των κλινικών αποφάσεων και την περαιτέρω εξήγηση των μηχανισμών της επιτυχημένης ιατρικής.
BMC Complement Altern Med. 2010; 10: 23. Published online 2010 May 21. doi:  10.1186/1472-6882-10-23

Ισορροπία

Το Τάι Τσι μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο πολλαπλών πτώσεων κατά περίπου 70%. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι "τα ευρήματα από αυτή τη μελέτη δείχνουν ότι η συμμετοχή σε εβδομαδιαία εξάσκηση μπορεί να μειώσει τις πτώσεις σε σχετικά υγιείς ηλικιωμένους". Το Τάι Τσι είναι μια αποτελεσματική και βιώσιμη παρέμβαση δημόσιας υγείας για την πρόληψη πτώσεων για τους ηλικιωμένους  στην κοινότητα που διεξήχθη η έρευνα.
Voukelatos, Alexander et al., “Largest Fall Prevention Study in the World,” Journal of American Geriatric Society 55: 1185-1191, 2007.

 

Αρθρίτιδα

Σύμφωνα με το CDC, το 2011 η οστεοαρθρίτιδα επηρέασε πάνω από 26 εκατομμύρια άτομα με προβλήματα αρθρίτιδας, συμπεριλαμβανομένων των αντικαταστάσεων γόνατος και ισχίου που σχετίζονται με τεράστιες ιατρικές δαπάνες.Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι τόσο η υδροθεραπεία όσο και το Τάι Τσι για την αρθρίτιδα μπορούν να προσφέρουν μεγάλες και σταθερές βελτιώσεις στη φυσική λειτουργία για τους ηλικιωμένους, καθισμένους ανθρώπους με χρόνια οστεοαρθρίτιδα (ΟΑ) του γόνατος ή του ισχίου.
Fransen M, Nairn L, Winstonley J, Lam P, Edmonds J., "Physical activity for osteoarthritis management: randomized controlled clinical trial evaluating hydrotherapy or Tai chi classes," Αρθρίτις Care & Research, Απρίλιος 2007 57: 3,407- 414.

Διαβήτης

Αυτή η μελέτη κατέδειξε ότι η εξάσκηση στο Tάι Τσι σε μια περίοδο 12 εβδομάδων, δύο φορές την εβδομάδα, μεταξύ ενός πληθυσμού μελετών συμμετεχόντων ηλικίας 64 ετών και άνω, οι οποίοι είχαν διαγνωσθεί με διαβήτη τύπου 2 για περισσότερο από 12 χρόνια, αποδείχθηκε ωφέλιμος. Το Τάι Τσι βελτίωσε τον έλεγχο της γλυκόζης, την ισορροπία, τα νευροπαθητικά συμπτώματα και ορισμένες διαστάσεις της ποιότητας ζωής σε διαβητικούς ασθενείς με νευροπάθεια. Απαιτούνται μελέτες με μεγαλύτερα δείγματα και μακροπρόθεσμη παρακολούθηση.
Ε. S. Ahn και Rhayun Song, Εθνικό Πανεπιστήμιο Chungnam, Κολλέγιο Νοσηλευτικής, Daejeon, Νότια Κορέα: «Επιδράσεις της άσκησης Tai Chi στον έλεγχο της γλυκόζης, νευροπάθειας, ισορροπίας και ποιότητας ζωής σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 και νευροπάθεια». Journal of Alternative & Complementary Medicine, 18, no. 12 (2012), 1172-8.

Πόνος στη Μέση

Οι Αμερικανοί δαπανούν περίπου 150 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για φάρμακα για τον πόνο - πολλά για τον πόνο στην πλάτη ειδικά. Όλο και περισσότερο οι άνθρωποι στρέφονται με επιτυχία σε συμπληρωματικές ή εναλλακτικές πρακτικές για τη μείωση αυτού του πόνου: Τάι Τσι και Τσι Κουνγκ. Στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ Δρ. Η Helene Langevin και η Karen Sherman μελετούν τη σχέση μεταξύ της υγείας του συνδετικού ιστού και του χρόνιου πόνου
A.M. Hall et al., “Tai Chi Exercise for Treatment of Pain and Disability in People with Persistent Low Back Pain: A Randomized Controlled Trial,” Arthritis Care and Research 3, no. 11 (2011):1576-83. (Hall’s trial used Dr. Paul Lam’s Tai Chi for Back Pain vs. a control group.)

Μυϊκή Δύναμη

Το Τάι Τσι μπορεί να βελτιώσει την δύναμη του κάτω και άνω σώματος. Όταν ασκείται τακτικά, μπορεί να συγκριθεί με την προπόνηση αντίστασης και το γρήγορο περπάτημα. Το Τάι Τσι ενισχύει τόσο το κάτω όσο και το ανώτερο άκρο, καθώς και τους πυρήνες των μυών της πλάτης και της κοιλιάς. "λέει ο internist Dr. Gloria Yeh, βοηθός καθηγητής στο Ιατρικό Σχολείο του Χάρβαρντ.
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-health-benefits-of-tai-chi

Ευκαμψία

Το Tάι Τσι μπορεί να ενισχύσει την ευελιξία του ανώτερου και του κάτω σώματος καθώς και τη δύναμη.
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-health-benefits-of-tai-chi

Φαιά Ουσία

Tampa, FL (19 Ιουνίου 2012)- Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα και το Πανεπιστήμιο Fudan στη Σαγκάη διαπίστωσαν αύξηση στον όγκο του εγκεφάλου και βελτιώσεις στις δοκιμές της μνήμης και σκέψης σε Κινέζους ηλικιωμένους που ασκούν Tai Chi τρεις φορές την εβδομάδα, αναφέρει ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικόJournal of Alzheimer's Disease.
Το Τάι Τσι κάνει το μυαλό σας μεγαλύτερο, κυριολεκτικά. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα και του Πανεπιστημίου Fudan στην Κίνα ανακάλυψαν ότι το Τάι Τσι αυξάνει τον όγκο του εγκεφάλου σε ηλικιωμένους που το ασκούν  τρεις φορές την εβδομάδα για 40 εβδομάδες. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι αρκετά εντυπωσιακά, καθώς η φαιά ουσία συνήθως συρρικνώνεται με την ηλικία. Μία μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Massachusetts Center for Windfulness βρήκε παρόμοια αποτελέσματα σε ακόμη λιγότερο χρόνο. Οι ερευνητές τους είδαν αυξήσεις της φαιά ουσίας στον ιππόκαμπο (η περιοχή του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μάθηση και τη μνήμη) μετά από ένα πρόγραμμα περιορισμού του άγχους οκτώ εβδομάδων.

Ακριβώς όπως η σωματική άσκηση διατηρεί ένα σώμα υγείες, η ψυχική συγκέντρωση που απαιτείται για το Τάι Τσιασκεί τον εγκέφαλο. Αυτή η μορφή πολεμικής τέχνης εκπαιδεύει τον εγκέφαλό σας για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε περισσότερες πληροφορίες, να παραμείνετε επικεντρωμένοι στο έργο και να λαμβάνετε ταχύτερες αποφάσεις... Μία μικρή μελέτη από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης έδειξε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται 40 λεπτά την ημέρα είχαν πυκνότερα φλοιώδη τοιχώματα σε σύγκριση με ανθρώπους που δεν είχαν διαλογιστεί. Το πάχος των φλοιωδών τοιχωμάτων συνδέεται με τον βραδύτερο ρυθμό της γνωσιακής παρακμής, και αντιστρόφως, την ταχύτερη λήψη αποφάσεων, τη μεγαλύτερη εστίαση και τη βελτίωση της μνήμης. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι ο διαλογισμός, η κινητική μάθηση και η εστιασμένη προσοχή έχουν συνδεθεί με αλλαγές στις φλοιώδεις περιοχές του εγκεφάλου. Η δυναμική προσέγγιση του Τάι Τσι βασίζεται σε όλες αυτές τις δεξιότητες.


Στρες

Το Τάι Τσι σας βοηθά να αποφύγετε το στρες, χωρίς κόπο. Μια τακτική πρακτική διαλογισμού, καθώς και η εκμάθηση οτιδήποτε καινούργιου, βελτιώνει τη νευροπλαστικότητα, η οποία είναι η διαδικασία με την οποία οι εμπειρίες μας βοηθούν στην αναδιοργάνωση των νευρικών οδών στον εγκέφαλο. Με απλούστερους όρους, ο εγκέφαλος επανασυνδέεται ως απάντηση στις εμπειρίες σας. Αυτές οι συνδέσεις βοηθούν στην ενίσχυση της συναισθηματικής σταθερότητας, ώστε να μπορείτε να αντιμετωπίσετε τους πιο ελεγχόμενους παράγοντες πίεσης. Επιπλέον,η έρευνα του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσινέδειξε ότι οι άνθρωποι που διαλογίζονται έχουν υψηλά επίπεδα δραστηριότητας γάμμα κύματος και είναι σε θέση να αποφύγουν να κολλήσουν σε αδιέξοδο ως προς την επίλυση προβλημάτων .

Τέλος καταλήγουν οι περισσότερες από τις ανωτέρω έρευνες ότι θα πρέπει να γίνουν έρευνες για τα οφέλη του Tάι Τσι σε μικρότερες ηλικιακά ομάδες. Εφόσον το Τάι Τσι επιδρά κατά αυτό τον τρόπο σε μεγάλες ηλικιακά ομάδες, ότι σε νεώτερες το αποτέλεσμα θα είναι εντυπωσιακό.

 

 

Παραπάνω άρθρα σχετικά με Τάι Τσι