Iστορία 历史

Η Καταστροφή του Ναού Σαολίν το 1647

“Τίποτα δεν είναι τόσο δυνατό όσο η πραότητα
και τίποτα πιο πράο όσο η αληθινή δύναμη.”
 
Οι εισβολείς ήταν μια ομάδα που είχε απομείνει από τη φυλή Τζούρτσεν (女真 - Nǚ Zhēn - Νιου Τζαν, λατ: Jurchen) που έζησε στη Μαντζουρία (滿洲 - Mǎn Zhōu - Μαν Τσόου). Τον 12ο αιώνα ίδρυσαν μια δυναστεία στη Μαντζουρία που ονομάζεται δυναστεία των Τα Τζιν (大金 - Dà Jīn, κυρ: Μεγάλοι Τζιν). Οι Τζούρτσεν έζησαν βόρεια της Κορέας και ανατολικά του Λιάο Τουνγκ (遼東 - Liáo Dōng) που ήταν μια κινεζική επαρχία ακριβώς στα βόρεια της κορεάτικης Πιονγκγιάνγκ. Τον 16ο αιώνα, οι Κινέζοι διασχίζοντας το Λιάο Τουνγκ δίδαξαν στους Τζούρτσεν πώς να χτίζουν οχυρά και πώς να καλλιεργούν. Η απόκτηση της τεχνογνωσίας και η ενασχόληση με τη γεωργία μετέτρεψε τους Τζούρτσεν από έναν αμιγώς νομαδικό πληθυσμό, σε μη νομαδικό κι έτσι τέθηκαν οι βάσεις για τη μετατροπή των Τζούρτσεν σε μεγάλη δύναμη της Ασίας. Οι νέες φυλές Τζούρτσεν, έχοντας σε έναν μόνο αιώνα επιτύχει μια ανάπτυξη που αντιστοιχούσε σε αρκετές εκατοντάδες χρόνια, περίμεναν έναν μοναδικό καταλύτη. Αυτός ο καταλύτης ήταν ο Νουρχάτσι (努爾哈赤 - Nǔ Ěr Hā Chì - Νιου Ερ Χα Τσι, λατ: Nurhaci, 1559 - 1626), ο οποίος ενοποίησε τους Τζούρτσεν και δημιούργησε τη δυναστεία των Μινγκ (明 - Míng). Στη συνέχεια, ο γιος του, Χουάνγκ Τάι Τσι (皇太極 - Huáng Tài Jí, 1592 - 1643), ο οποίος κατά το έτος 1635 μετονόμασε την εθνότητα σε Μαντσού (滿洲 - Mǎn Zhōu), οδήγησε τους Τζούρτσεν/Μαντσού σε μια σειρά κατακτήσεων και τελικά στην κατάκτηση ολόκληρης της Κίνας. Έτσι, ξεκίνησε η τελευταία αυτοκρατορική δυναστεία της Κίνας, η δυναστεία Τσινγκ (清 - Qīng, 1644 - 1911).
 

Η δυναστεία των Τσινγκ επωφελήθηκε από την εξέγερση και το χάος στην κινεζική αυτοκρατορία και κινήθηκε νότια. Μέχρι το 1673 είχαν ολοκληρώσει την κατάκτηση της Κίνας και συνέχισαν να επεκτείνονται φέρνοντας το Σιντζιάνγκ (新疆 - Xīn Jiāng) και την Ταϊβάν υπό την κυριαρχία τους.

Οι Σαολίν δεν αναμείχθηκαν σε αυτόν τον πόλεμο και όταν οι Μαντσού πήραν την εξουσία δεν αντιστάθηκαν. Όμως, ως πνευματικό κέντρο της Κίνας, οι Σαολίν προσέφεραν βοήθεια και υποστήριξη σε όσους τη ζήτησαν. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να γίνει ακούσια ένα ασφαλές καταφύγιο για τους αγωνιστές της αντίστασης. Πολλοί πιστοί στρατιώτες των Μινγκ και ευγενείς προσπάθησαν να βρουν καταφύγιο και βοήθεια στο Σαολίν και παρόλο που οι ίδιοι οι μοναχοί παρέμειναν παθητικοί και μη βίαιοι, συνέχιζαν να προστατεύουν τον ναό τους και τους ανθρώπους εκεί. Αυτό ήταν ένα αγκάθι για την πλευρά των εισβολέων. Έτσι, μόλις διευθετήθηκαν όλες οι μεγάλες περιοχές, η αντίσταση και οι συγκρούσεις, το αγκάθι έπρεπε να βγει.

Περί το 1647 οι Μαντσού επιτέθηκαν στον ναό Σαολίν και τον κατέστρεψαν. Μεγάλα στρατεύματα, οπλισμένα με κανόνια και άλλα εκρηκτικά κατεδάφισαν μεγάλο μέρος του ναού, σκότωσαν όποιον έμενε εκεί και έκαψαν πολλά αρχεία. Όσοι Σαολίν σώθηκαν πήγαν στο Φου Τζιέν (福建 - Fú Jiàn), αλλά το γεγονός αυτό οδήγησε με τη σειρά του στο να γίνει εκεί επίθεση και να καταστραφεί και ο ναός Φου Τζιέν.

Οι Μαντσού δεν ήθελαν να μείνει επάνω στα ερείπια κανένα σύμβολο αντίστασης. Το Σαολίν έπρεπε να καταστραφεί και στο μυαλό όλων όσοι το γνώριζαν. Απαγόρευσαν την πρακτική κάθε πολεμικής τέχνης σε ολόκληρη την Κίνα (ο νόμος αυτός εξακολουθεί να ισχύει σε εθνικό επίπεδο).

Πολλοί μοναχοί Σαολίν σκοτώθηκαν, ωστόσο, κάποιοι κατάφεραν να διαφύγουν. Ορισμένοι κατέφυγαν σε άλλους ναούς, αλλά οι περισσότεροι μετανάστευσαν σε ανατολικές και δυτικές χώρες για να μην προκαλέσουν ό, τι συνέβη στο Φου Τζιέν. Κάποιοι συνέχισαν την αντίστασή τους και δίδαξαν Κουνγκ Φου με μοναδικό σκοπό να αγωνιστούν και να νικήσουν τους Μαντσού. Άλλοι έγιναν απλοί, ανώνυμοι πολίτες.

Παραπάνω άρθρα σχετικά με Δυναστεία Qīng (清), 1644 - 1911 μ.Χ.