Άρθρα

Η Ουσία της Επανάληψης

“Ο δάσκαλος σε οδηγεί στην πόρτα,
αλλά μόνο εσύ μπορείς να αποφασίσεις πόσο βαθιά θα εισέλθεις στο παλάτι.”
 
Σε έναν κόσμο που τα πάντα συμβαίνουν και διαρκούν για ένα δευτερόλεπτο, η εξάσκηση στην τέχνη των Σαολίν παραμένει παραδοσιακά αργή και προσεκτικά στηριγμένη σε άπειρες επαναλήψεις.

Γιατί πρέπει η εξάσκηση να είναι αργή και προσεκτική; Η βραδύτητα από μόνη της είναι μια διαδικασία μέσω της οποίας το άτομο μπορεί να συγκεντρωθεί στο να έχει αντίληψη, να αισθάνεται, να σκέφτεται και να κατανοεί τις κινήσεις. Μόνο όταν είναι αργός κάποιος έχει τη δυνατότητα και τον χρόνο να παρατηρήσει τον εαυτό του, να βρει τα λάθη του, να κάνει διορθώσεις και να φέρει το Κουνγκ Φου του όλο και περισσότερο σε αρμονία με τους φυσικούς ρυθμούς της ζωής. Γι' αυτό και η διδασκαλία στις φόρμες του Κουνγκ Φου γίνεται σχεδόν κίνηση - κίνηση. Μια φόρμα διασπάται σε όλες τις κινήσεις, κάθε κίνηση επαναλαμβάνεται άπειρες φορές μέχρι η στάση όλων των σημείων του σώματος να είναι σωστή χωρίς σκέψη και μετά γίνεται η σύνθεση και προστίθεται η ταχύτητα.

Ο δάσκαλος μπορεί να επιδείξει τις φόρμες, τις οποίες είναι στο δικό σου χέρι αν θα αποφασίσεις απλά να τις μιμηθείς ή να εξασκηθείς με υπομονή και επιμονή σε όλες τις ανεπαίσθητες αλλαγές της φυσικής κίνησης κατανοώντας ότι κάθε μία από αυτές μόνο τυχαία δεν είναι.

Για μια κίνηση φαινομενικά απλή όσο το σπρώξιμο της παλάμης του χεριού όλοι οι μύες και οι αρθρώσεις του σώματος συμμετέχουν και υποστηρίζουν την κίνηση, όλο το σώμα δουλεύει και αλλάζει. Η κίνηση μόνο φαινομενικά σταματάει, πάντα υπάρχει μία συνεχής, διακριτική δραστηριότητα των μικρών αρθρώσεων, των τενόντων, του Τσι (氣 - Qì) και της ζωτικής ενέργειας. Αυτό είναι κάτι που ίσως να μπορέσεις να νοιώσεις μετά από χρόνια εξάσκησης.

Η καθημερινή επανάληψη της άσκησης είναι ένας τρόπος να επιτρέψεις στο μυαλό και το σώμα να αποκτήσουν μνήμες. Γνωρίζουμε ότι οι υφιστάμενες συνήθειες είναι δύσκολο ν' αλλάξουν. Πολλές φορές, ακόμη κι όταν ξέρουμε ότι κάτι είναι λάθος, εξακολουθούμε να το κάνουμε, γιατί η δύναμη της συνήθειας σπρώχνει το μυαλό και το σώμα μας εκτός του ελέγχου μας. Εξασκώντας το Κουνγκ Φου σημαίνει να καταστρέφεις τις παλιές κακές συνήθειες και να αποκτάς σωστές συνήθειες. Αυτό είναι βέβαιο ότι θα είναι μια μακρά και επίπονη διαδικασία. Μόνο μέσα από τη συνεχή επανάληψη αυτής της φαινομενικά αργής διαδικασίας εκμάθησης μπορεί το μυαλό και το σώμα μας να έχουν αρκετό χρόνο και ενέργεια να προσαρμοστούν και σιγά σιγά να διαμορφώσουν τις σωστές συνήθειες.

Όταν διαμορφώσεις σωστές συνήθειες αναφορικά με την κίνηση, η κατανάλωση της ενέργειας του σώματος θα μειωθεί σημαντικά, υπάρχει ακόμη λιγότερη αντίσταση στη χρήση του χρόνου, οπότε η απόκριση είναι ταχύτερη και γεμάτη ενέργεια. 

Πρέπει να κατανοηθεί ότι το γρήγορο δεν είναι ανώτερο του αργού, το πιο σημαντικό είναι η αποτελεσματικότητα της πράξης. Μπορεί να έχεις ταχύτητα, αλλά εάν το μεγαλύτερο μέρος της πράξης δεν είναι αποτελεσματικό, το συνολικό αποτέλεσμα εξασθενεί. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της σύγχυσης που προκαλείται από λάθη, τα οποία καταστρέφουν τον ρυθμό και καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια. Για να έχεις ταχύτητα, πρέπει πρώτα να διασφαλίσεις ότι είσαι σωστός, που είναι ο λόγος για τον οποίο το Κουνγκ Φου είναι τόσο σχολαστικό.

Παραδοσιακά, τα πρώτα χρόνια της εκπαίδευσης αφιερώνονται απλά στη συνεχή επανάληψη των στάσεων. Ένα μικρό λάθος στην αρχή μετατρέπεται με τον καιρό σε ένα γιγάντιο και ανυποχώρητο σφάλμα.

Παραπάνω άρθρα σχετικά με Εκπαιδευτικά