Αρχείο

2018 - Ταξίδι Μαθητών στην Κίνα

"Ταξίδι στην Κίνα.
Ταξίδι στις ρίζες, στην ιστορία, στον χρόνο.
Ταξίδι εξερεύνησης και ανακάλυψης του παραδοσιακού Σαολίν Κουνγκ Φου."
 
Ξεκινώντας απαρνιέσαι τα ρούχα του δυτικού και μαζί αφήνεις πίσω την τετράγωνη λογική του, είσαι στην Κίνα τώρα, δεν θα χρειαστείς ορισμούς, θα τους ζήσεις. Ακολουθείς το πρόγραμμα μικρών και μεγάλων μαθητευόμενων Σαολίν που καλόκαρδα σε δέχονται, μέλος της παράδοσης και της κοινότητας τους. Παρακολουθείς, μοιράζεσαι, χαμογελάς, μαθαίνεις πώς είναι να είσαι Σαολίν όταν προπονείσαι, αλλά πολύ περισσότερο όταν κοιμάσαι, όταν τρως, όταν ξεκουράζεσαι. Και κατανοείς τα λόγια των δασκάλων: To Σαολίν δεν είναι άθλημα είναι τρόπος ζωής. Και ακολουθείς τα βήματα του Ταμό και ακουμπάς τα δάκτυλα σου στο πάτωμα που έχει υποχωρήσει από τα πατήματα των Σαολίν 1.500 χρόνια πριν από εσένα και στέκεσαι κοιτώντας τον ναό και βλέποντας με τα ίδια σου τα μάτια την αρχαία επιγραφή «Σάο Λίν Σι» και νιώθεις την ανάσα των αυτοκρατόρων, μοναχών και πολεμιστών που στάθηκαν στο ίδιο ακριβώς σημείο πριν από εσένα και κλείνεις τα μάτια στο δωμάτιο του Χουί Κο (慧可 - Huì Kě), του πιο αποφασισμένου μαθητή από όλους και σφυρίζει στα αυτιά σου ο ήχος του σπαθιού που του κόβει το χέρι και ξαπλώνεις κάτω από τα πρώτα δέντρα του βουνού Σουνγκ και νιώθεις το ρυθμικό κάλεσμα του ξύλινου ψαριού…
Και τώρα πια ξέρεις πράγματα που δεν στα έχει πει κανείς γιατί έχεις ταξιδέψει στην πηγή και έχεις γευτεί από το νερό της και είσαι μέλος του νεαρού δάσους.
Γιατί στα πόδια σου γεννήθηκαν ρίζες και στα αυτιά σου ηχούν πολεμικές κραυγές και γέλια μικρών παιδιών.
Γιατί τώρα πια το Σαολίν δεν βρίσκεται στην μακρινή Κίνα, φώλιασε στην καρδιά σου και έστω και αν γύρισες και περπατάς πια στους δρόμους της Αθήνας, φοράς πάντα το λόχαν σου και περιμένεις το σφύριγμα για την επόμενη προπόνηση.